uvrstite ih na jelovnik

Idealno godišnje doba za mršavljenje: Uz ove jesenske namirnice kilogrami će se početi topiti za čas

Foto: Shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
09.10.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Jesen je idealno godišnje doba za usvajanje zdravih prehrambenih navika koje mogu pomoći u gubitku kilograma. Ovo doba godine obiluje sezonskim namirnicama koje su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a istovremeno niskokalorične, što ih čini savršenim za one koji žele izgubiti suvišne kilograme. Kombinirajući ove sezonske namirnice s uravnoteženom prehranom i redovitom fizičkom aktivnošću, gubljenje kilograma može biti puno jednostavnije, a istovremeno ćete uživati u bogatstvu okusa koje jesen donosi.

Bundeva – kraljica jeseni: Jedna od najpopularnijih namirnica jeseni je bundeva. Ona je odličan izvor vlakana koja potiču osjećaj sitosti, a istovremeno sadrži vrlo malo kalorija. Od bundeve možete pripremiti juhu, pire, ili je koristiti kao dodatak u raznim jelima. Njen slatkasti okus može pomoći u smanjenju želje za nezdravim slatkišima, što je važan korak u borbi protiv viška kilograma.

Jabuke i kruške – prirodni slatkiši: Jabuke i kruške su bogate vodom i vlaknima, a njihov niskokalorični sastav ih čini savršenima za međuobrok. Vlakna iz ovih plodova stabiliziraju razinu šećera u krvi, što smanjuje napade gladi i sprječava prejedanje. Osim toga, jabuke i kruške su bogate antioksidansima koji pomažu u jačanju imuniteta.

Kupus i kelj – zeleni saveznici: Lisnato povrće, poput kelja i kupusa, također je neizostavno u jesenskoj prehrani. Ove namirnice su pune vitamina C, K i folata, a ujedno pomažu u detoksikaciji organizma i podržavaju probavni sustav. Pripremite ih kao salatu, pirjajte ili dodajte juhama, te uživajte u njihovim blagodatima bez osjećaja krivnje.

Batat – zdrava zamjena za krumpir: Batat (slatki krumpir) je još jedna jesenska namirnica koja je bogata vlaknima i beta-karotenom. Iako ima više ugljikohidrata nego običan krumpir, batat ima niži glikemijski indeks, što znači da se sporije apsorbira i pomaže održati stabilnu razinu šećera u krvi. To je ključno u kontroli apetita i izbjegavanju prejedanja.

Orašasti plodovi i sjemenke - mala doza zdravih masti: Iako su orašasti plodovi i sjemenke kalorične namirnice, one su izuzetno zdrave ako se konzumiraju umjereno. Bogate su zdravim mastima, proteinima i vlaknima, što pomaže u održavanju energije i dugotrajnoj sitosti. Šaka orašastih plodova ili sjemenki kao međuobrok može pomoći u kontroli apetita i spriječiti potrebu za nezdravim grickalicama.

Začini – prirodni sagorjevači masti: Jesen je vrijeme kada su začini poput cimeta, đumbira i kurkume sveprisutni u jelima. Ovi začini ne samo da poboljšavaju okus hrane, već i ubrzavaju metabolizam, što pomaže u bržem sagorijevanju kalorija. Cimet, na primjer, pomaže u regulaciji šećera u krvi, dok đumbir potiče probavu i smanjuje nadutost.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.