Nismo čekali nedjelju

Isprobali smo recept za mlince od pirovog brašna, naravno, s domaćim picekom!

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
Isprobali smo recept za mlince od pirovog brašna, naravno, s domaćim picekom!
19.01.2023.
u 07:18
Sigurni smo da ste mlince jeli bezbroj puta, ali vjerojatno još niste probali ove od pirovog brašna. Priprema se ne razlikuje od onih klasičnih, ali budući da se radi o integralnom brašnu nije dovoljno samo "pofuriti" ih kipućom vodom već ih treba kratko prokuhati.
Pogledaj originalni članak

Ako ste poput nas raspoloženi za nedjeljni ručak četvrtkom, ovaj recept je idealan. Piceka s mlincima nitko neće odbiti, a bit ćete prava zvijezda pripremite li mlince po receptu s bloga Mama, ja sam gladan.

 

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Picek s mlincima od pirovog brašna

Sastojci za pečeno pile:

  • jedno domaće pile (cca 2 kg)
  • sol
  • ružmarin
  • lovor
  • glavica češnjaka podijeljena na režnjeve
  • 2 glavice luka
  • suncokretovo ulje ili svinjska mast

Sastojci za domaće mlince:

  • 150 g pirovog integralnog brašna
  • 150 g pirovog bijelog brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 jaja
  • oko 150 ml mlakog mlijeka ili vode (savjetujemo mlijeko)

Priprema:

Pripremite mlince. Brašno i sol pomiješajte u zdjeli pa u sredini napravite udubinu i dodajte 2 cijela jaja. Vilicom lagano umiješajte jaja da se povežu sa brašnom pa dolijevajte lagano mlijeko kako bi dobili tijesto. Sada kuglu tijesta prebacite na pobrašnjenu podlogu i zamijesite tako da se ne lijepi za prste. Pustite da se odmori oko 20 minuta prekriveno krpom. Podijelite tijesto na 2 dijela i svaki komad razvaljajte vrlo tanko (do 2 mm).  Prebacite uz pomoć valjka tijesto na podlogu za pečenje (onu široku od pećnice) i stavite peći na 170 °C u zagrijanu pećnicu dok se ne sasuši. Ne smije dobiti smeđu boju već treba dobiti mjehuriće i sasušiti se. Kada je gotovo ponovite postupak s drugom polovicom tijesta. Ovo je najbolje napraviti dan prije. Kada se mlinci ohlade razlomite ih rukom na veće komade. Neka čekaju dok pile ne bude pečeno.

 

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

 

Pile operite, osušite, dobro posolite sa svih strana, natrljajte sitno sjeckanim ružmarinom i premažite uljem. Stavite začine u pile. Vrhove krilca obložite aluminijskom folijom da ne zagore. Stavite u nauljenu podlogu za pečenje pa poslažite oguljene polovice luka i režnjeve češnjaka s korom oko piceka. Stavite da se peče na 180 °C. Ako volite hrskavu koricu prvo stavite da se zapeče na 230 °C, a zatim smanjite temperaturu. Tijekom pečenja možete podliti s malo vode da bude više safta za mlince. S vremena na vrijeme zalijevajte pile s tekućinom od pečenja. Pile je gotovo kad dobije zlatno-smećkastu boju i kad ga probodete vilicom mora biti mekano. Pred kraj pečenja stavite kuhati lonac s posoljenom vodom. Kad zakuha ubacite mlince pa kuhajte  dok ne omekšaju. Nije dovoljno samo pofuriti mlince jer se radi ipak o integralnom brašnu. Kad omekšaju, procijedite vodu.

Pile narežite na komade i odložite na tanjur. Po želji možete luk i češnjak koji se pekao s mesom zgnječiti i vratiti u umak od pečenja pa mu dodajte procijeđene mlince i dobro ih promiješajte da postanu sočni. Na kraju poslažite komade piletine po mlincima neka se zagriju još 5 minuta u pećnici pa servirajte.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.