TAJNA AZIJSKE KUHINJE

Kako 'prepoloviti' kalorije u hrani bogatoj ugljikohidratima bez smanjenja porcija? Jako je lako!

Foto: Shutterstock
Kako 'prepoloviti' kalorije u hrani bogatoj ugljikohidratima bez smanjenja porcija? Jako je lako!
18.12.2024.
u 14:30
Iako zvuči kao čarolija, ipak je riječ tek o kemijskom procesu poznatom kao retrogradacija škroba
Pogledaj originalni članak

Sjajne vijesti stižu za sve ljubitelje ugljikohidrata! Jedna kuharica na TikToku podijelila je jednostavan trik za smanjenje kalorija u škrobnoj hrani, poput riže i kruha, a da pritom ne morate smanjivati porcije, a jedan je liječnik potvrdio da stvar zaista djeluje. TikTokerica Linda (@mamalindacooks) podijelila je na toj popularnoj društvenoj mreži svoj 'trik azijske mame' za smanjenje apsorpcije ugljikohidrata i kalorija iz riže za čak 50 posto, i to u samo nekoliko koraka, piše New York Post.

Dr. Karan Rangarajan, poznat i kao Dr. Karan Rajan, pojasnio je da to nije mit te je ponudio znanstveno objašnjenje ove metode. 'Ako volite rižu i ostatke hrane, ovo će biti vaš omiljeni trik iz prehrambene znanosti', rekao je svojim pratiteljima, kojih je na društvenim mrežama skupio preko 5,2 milijuna. 'Gotovo svi ostaci hrane koji sadrže ugljikohidrate – riža, kruh, tjestenina, krumpir, mahunarke, zob – kada ih skuhate, zatim ohladite ili zamrznete pa ponovno podgrijete, čarobno će sadržavati manje kalorija.'

Iako zvuči kao čarolija, ipak je riječ tek o kemijskom procesu poznatom kao retrogradacija škroba. Kako je objasnio Rajan, nakon hlađenja i ponovnog podgrijavanja, dio škroba u hrani bogatoj ugljikohidratima postaje otporan na probavu u tankom crijevu. Umjesto toga, prelazi u debelo crijevo, gdje ga fermentiraju crijevne bakterije.

'Ti škrobni ostaci postaju svojevrsna vlakna, odnosno prebiotici. Oni hrane korisne bakterije poput bifidobakterija i laktobacila', pojašnjava Rajan, ističući da otporni škrob poboljšava redovitost probave, povećava volumen stolice te čak može smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Osim toga, otporni škrob ima niži glikemijski učinak, što je korisno za dijabetičare. 'To znači da može smanjiti nagle skokove šećera u krvi nakon obroka i pomoći u održavanju stabilne razine šećera', kaže Rajan. Budući da se otporni škrob u crijevima fermentira sporije, potiče osjećaj sitosti te može podržati kontrolu porcija i upravljanje težinom.

Rajan je također napomenuo da su zelene banane izvrstan izvor otpornog škroba ako želite iskoristiti njegove prednosti bez kuhanja. Ako se pak odlučite za rižu, budite oprezni jer nepravilna priprema može uzrokovati ozbiljne probleme, poput 'sindroma pržene riže'. Naime, riža može sadržavati spore bakterije Bacillus cereus, koja može osloboditi toksine odgovorne za dva oblika trovanja hranom – proljev i povraćanje.

GALERIJA Ne bacajte pepeo iz kamina ili peći: Pronašli smo 6 načina kako ga ponovno iskoristiti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prema američkoj Agenciji za hranu i lijekove (FDA), godišnje se u SAD-u prijavi oko 63.400 slučajeva bolesti uzrokovane Bacillus cereusom. Iako je fenomen poznat kao sindrom pržene riže, istu reakciju organizma može izazvati i podgrijavana tjestenina i krumpir.

Simptomi se mogu pojaviti unutar šest do 12 sati. Iako obično nisu opasni po život, ozbiljne infekcije su moguće kod osoba s oslabljenim imunitetom, a u ekstremnim slučajevima može doći do zatajenja jetre.

Razmnožavanje bakterija događa se ako riža nakon kuhanja nije dovoljno brzo stavljena u hladnjak, ako predugo stoji u hladnjaku ili nije pravilno podgrijana. Da biste izbjegli probleme, kuhajte rižu na visokoj temperaturi. Bacillus cereus najbolje se razvija na temperaturi između 4°C i 60°C. Kada je kuhana, nemojte je ostavljati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata – ili više od sat vremena ako su temperature više. Spremite rižu u posudu s poklopcem, stavite je u hladnjak i iskoristite ili bacite unutar tri do četiri dana.

Opuštanje kakvog nema: Joga uz psiće oduševila Parižane

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.