IZBJEGAVAJTE IH

Kako vam topli dani ne bi postali još topliji, tijekom ljeta izbacite ove začine iz kuhinje!

Foto: Thinkstock
Kako vam topli dani ne bi postali još topliji, tijekom ljeta izbacite ove začine iz kuhinje!
03.07.2024.
u 07:00
Neki začini podižu tjelesnu temperaturu te je njihovu upotrebu tijekom ljeta poželjno svesti na minimum ili, još bolje, potpuno ih izbaciti iz kuhinje dok vrućine ne prođu
Pogledaj originalni članak

Sastavni dio gotovo svakog recepta čine začini. Oni su čarobni sastojak koji jelima daje posebnu notu, bude osjetila i oduševljavaju i mlado i staro. O njihovoj vrijednosti najbolje govori činjenica da su u pojedinim povijesnim razdobljima bili skuplji i od zlata. Brodovima su se tjednima i mjesecima prebacivali s jednom kraja svijeta na drugi, a egzotične mirodije mogli su se priuštiti samo oni dubljeg džepa.

Danas je situacija potpuno drugačija. Zahvaljujući razvoju trgovine i transporta, začine iz različitih dijelova svijeta možemo nabaviti u lokalnoj trgovini. Pa ipak, u vrućim ljetnim danima, s takvom kupovinom i pretjeranom konzumacijom pojedinih začina ne bismo trebali brzati. Štoviše, tijekom ljeta neke od njih bismo u potpunosti trebali ukloniti iz kuhinje. Evo koji od njih bi vam tople dane mogli učiniti još toplijima.

VEZANI ČLANCI: 

 

Češnjak: Bijeli luk ima brojne prednosti – ubrzava metabolizam, pomaže u kontroli gladi i snižava krvni tlak. Međutim, tijekom ljeta ga je poželjno izbjegavati jer može povisiti tjelesnu temperaturu te dovesti do refluksa i neugodnog zadaha.

Sol: U većini jela sol je teško izbjeći, no njezinu količinu poželjno je svesti na minimum, ne samo tijekom ljeta, već i inače. Tijekom ljeta, kad se puno znojimo, pomaže nam da nadoknadimo natrij, no u pretjeranim količinama može izazvati osjećaj nadutosti, probleme s bubrezima te povećati krvni tlak.

GALERIJA: Ovo je hrana koju biste trebali jesti ako želite dugo živjeti, tvrde stručnjaci

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Tyre Extinguishers
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock

Crveni čili: Ako se konzumira u velikim količinama, ovaj začin može izazvati osjećaj žarenja u želucu, grlu i grudima. Osim toga, može povećati i tjelesnu temperaturu.

Đumbir: Riječ je o vrlo jakom začinu koji također ljeti može više štetiti nego koristiti. Ako se uzima u velikim količinama, može izazvati proljev i bolove u želucu te izazvati žgaravicu.

VEZANI ČLANCI: 

Za razliku od navedenih, postoji čitav niz začina koji vam mogu olakšati vrućine. Među njima je metvica, koja će dati posebnu, osvježavajuću notu ledenim čajevima i drugim pićima. Tijekom ljeta obilato možete koristiti i sjemenke komorača. Od njih možete kuhati čak ili ih stavljati u variva. Bogate su vitaminom C i pomažu kod lošeg zadaha. Korijander je također odličan začin za ljeto, a najčešće se koristi u juhama i salatama.

Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.