Sastavni dio gotovo svakog recepta čine začini. Oni su čarobni sastojak koji jelima daje posebnu notu, bude osjetila i oduševljavaju i mlado i staro. O njihovoj vrijednosti najbolje govori činjenica da su u pojedinim povijesnim razdobljima bili skuplji i od zlata. Brodovima su se tjednima i mjesecima prebacivali s jednom kraja svijeta na drugi, a egzotične mirodije mogli su se priuštiti samo oni dubljeg džepa.
Danas je situacija potpuno drugačija. Zahvaljujući razvoju trgovine i transporta, začine iz različitih dijelova svijeta možemo nabaviti u lokalnoj trgovini. Pa ipak, u vrućim ljetnim danima, s takvom kupovinom i pretjeranom konzumacijom pojedinih začina ne bismo trebali brzati. Štoviše, tijekom ljeta neke od njih bismo u potpunosti trebali ukloniti iz kuhinje. Evo koji od njih bi vam tople dane mogli učiniti još toplijima.
VEZANI ČLANCI:
Češnjak: Bijeli luk ima brojne prednosti – ubrzava metabolizam, pomaže u kontroli gladi i snižava krvni tlak. Međutim, tijekom ljeta ga je poželjno izbjegavati jer može povisiti tjelesnu temperaturu te dovesti do refluksa i neugodnog zadaha.
Sol: U većini jela sol je teško izbjeći, no njezinu količinu poželjno je svesti na minimum, ne samo tijekom ljeta, već i inače. Tijekom ljeta, kad se puno znojimo, pomaže nam da nadoknadimo natrij, no u pretjeranim količinama može izazvati osjećaj nadutosti, probleme s bubrezima te povećati krvni tlak.
GALERIJA: Ovo je hrana koju biste trebali jesti ako želite dugo živjeti, tvrde stručnjaci
Crveni čili: Ako se konzumira u velikim količinama, ovaj začin može izazvati osjećaj žarenja u želucu, grlu i grudima. Osim toga, može povećati i tjelesnu temperaturu.
Đumbir: Riječ je o vrlo jakom začinu koji također ljeti može više štetiti nego koristiti. Ako se uzima u velikim količinama, može izazvati proljev i bolove u želucu te izazvati žgaravicu.
VEZANI ČLANCI:
Za razliku od navedenih, postoji čitav niz začina koji vam mogu olakšati vrućine. Među njima je metvica, koja će dati posebnu, osvježavajuću notu ledenim čajevima i drugim pićima. Tijekom ljeta obilato možete koristiti i sjemenke komorača. Od njih možete kuhati čak ili ih stavljati u variva. Bogate su vitaminom C i pomažu kod lošeg zadaha. Korijander je također odličan začin za ljeto, a najčešće se koristi u juhama i salatama.
Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti