ekstravagantno

Koje jelo je na fotografiji? Pripremate ga gotovo svake nedjelje, ali sigurno nikad niste na ovaj način!

Koje jelo je na fotografiji? Pripremate ga gotovo svake nedjelje, ali sigurno nikad niste na ovaj način!
23.01.2022.
u 11:00
Purica koja se 3 sata kuha u gusjoj masti, rastrga se na komadiće i slaže u slojevima između domaćih mlinaca uparenih mješavinom pilećeg temeljca i malo masnoće u kojoj se kuhala purica - dalje ne treba govoriti. Ovo je jelo zbog kojeg ćete visoko postaviti ljestvicu među obitelji i prijateljima s kojima se nadmećete u kulinarskim vještinama. Autor recepta je mladi chef Hrvoje Nakić.
Pogledaj originalni članak

Prije nego smo se bacili na pripremu ekstravagantne verzije purice s mlincima, Hrvoje nam je otkrio trikove kako će klasična pečena purica uvijek ispasti savršeno. - Želite li prekrasnu hrskavu koricu, dobro utrljajte sol iznutra i izvana pa ostavite da 2-3 sata stoji na suhom zraku, na temperaturi od dvadesetak stupnjeva. Neka to bude prostorija u kojoj zrak cirkulira jer na taj način ćete iz purice izvući višak vlage i korica će biti hrskava. Prije pečenja u puricu ubacite malo svinjske masti i isto tako i pored purice u pekač. Pećnica mora biti zagrijana na 240 stupnjeva da se sve pore na purici stisnu i tako sokovi ostanu zarobljeni u mesu. Nakon 15 minuta izvadite puricu, podlijte je s pilećim temeljcem i zatim smanjite temperaturu na 190-200 stupnjeva i svakih 15 minuta podlijevajte. Pecite oko 1,5 do 2 sata, odnosno pola sata po kilogramu purice, a kad izvadite, ostavite meso da se dvadesetak minuta odmori prije rezanja - kožica će se dodatno osušiti na zraku i postati hrskava - objašnjava Nakić. 

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Za sve koji su se spremni odmaknuti od tradicionalnog recepta za pripremu purice s mlincima donosimo Hrvojev recept nakon kojeg ćete sigurno promijeniti svoje stavove o tradiciji. Dobar tek!

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Purica s mlincima za 4 osobe

Sastojci:

1 purica težine 2 kg

2 kg gusje masti

pileći temeljac

svježi listovi peršina i korijadera, sjeckani

500 g glatkog brašna

2 domaća jaja

10 g soli

50 ml tople vode

turšija, za posluživanje

Priprema:

Puricu rastrančirajte, utrljajte sol na svaki komad i pustite sat vremena da odstoji. Posložite je u lonac i prelijte rastopljenom gusjom masti te je kuhajte u masti na 95 stupnjeva 3-4 sata. Kada purica bude gotova, izvadite je iz masnoće, pustite malo da odmori te meso odvojite i istrgajte na komade. U istrgane komade dodajte malo masnoće od kuhanja i malo pilećeg temeljca, sitno sjeckani peršinov list i list korijandera.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Napravite domaće mlince. Od brašna, jaja, soli i tople vode zamijesite mlince. Pustite da se smjesa odmori. Razvaljajte je na tanko, izrežite i pecite na teflonskoj tavici pa nakon pečenja ostavite da se posuše na zraku. Prije posluživanja ih stavite u glinenu posudu i prelijte kipućim pilećim temeljcem uz dodatak malo masnoće u kojoj se kuhala purica. Poklopite ih da se upare na 2-3 minute. Slažite sloj mlinaca pa mesa i tako ponavljajte 3 puta. Na vrh stavite domaću turšiju od mrkve, cvjetače i ljubičastog luka.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Za domaću turšiju potrebno vam je: 1 kg cvjetače, 1 kg mrkve, 0,5 kg ljubičastog luka, 0,5 l vode, 0,5 l jabučnog octa, po jedan jušna žlica šećera, soli i papra u zrnu. Zakuhajte vodu, jabučni ocat, sol, papar i šećer te prelijte po očišćenom i narezanom povrću u teglici (teglicu prethodno prokuhajte u vodi radi dezinfekcije).

jednostavno

Kad ti chef s Michelinovom zvjezdicom posluži jelo tvog djetinjstva, a tebi se oči napune suzama jer imaš osjećaj da je baka opet živa

Bili smo u gostima kod Gorana Kočiša, chefa koji ponovo diše punim plućima i u rodnoj Slavoniji priprema svoj novi projekt koji će uskoro ugledati svjetlo dana. Goran nam je pripremio nekoliko jela, ali kad su na stol došle slavonske taške, zapravo "torbice" od tankog tijesta punjene domaćim pekmezom od šljiva, svi smo se u trenu raspametili.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar botoksmanija
botoksmanija
14:29 23.01.2022.

Di je ta purica od 2 kg...