Domaća spiza

Koliko Dalmatinaca, toliko recepata za gregadu – uz ovaj vam drugi neće trebati!

Foto: Emica Elveđi/Pixsell
Koliko Dalmatinaca, toliko recepata za gregadu – uz ovaj vam drugi neće trebati!
31.03.2023.
u 10:21
U ovo prastaro ribarsko jelo zaljubit će se svatko tko ga samo jednom proba, a vrlo je jednostavno i brzo za pripremu. Posebno se u njemu uživa dok se s dna tanjura komadićem kruha "čiste" ostaci gustog i aromatičnog šuga!
Pogledaj originalni članak

Gregadu možete pripremiti od različitih vrsta ribe, ovisno o punudi u ribarnici, ali i stanju u vašem novčaniku. Važno je da riba bude vrlo svježa. Danas donosimo recept s najboljim komadima ribe i plodova mora, a kako je pred nama važan blagdan možda ga poželite obilježiti upravo uz ovo jelo dostojno kraljeva.

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Gregada obogaćena škampima i brbavicama

Sastojci:

  • 500 g škampi
  • 700 g škarpine 
  • 300 g brbavica 
  • 3-4 srednja krumpira 
  • 1 veći crveni luk
  • 3-4 režnja češnjaka (rezano na listiće)
  • 1,5 dl maslinova ulja 
  • malo peršina 
  • sol
  • 1 dl bijelog vina
  • riblji temeljac

Priprema:

Škarpina se teško čisti pa zamolite u ribarnici da taj posao odrade umjesto vas. Prije nego počnete s pripremom narežite je na dva dijela. Luk narežite na tanke kolutove, a češnjak na listiće. Oguljeni krumpir narežite na kolute debljine 1-2 cm i lagano posolite. U širu posudu za kuhanje ulijte maslinovo ulje pa po njemu lijepo poredajte luk i sve posolite. Pirjajte desetak minuta da lijepo požuti. Pred kraj ubacite češnjak pa još kratko pirjajte. Zalijte bijelim vinom pa poslažite krumpir preko luka, dodajte ribu i zalijte temeljcem, ali ne do vrha. Još malo posolite i kuhajte na jakoj vatri dok proključa, a onda smanjite pa kuhajte sve dok krumpir ne bude gotov. Nemojte miješati, već povremeno protresite lonac. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršin, maknite s vatre i zalijte s još malo maslinova ulja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.