Prilikom izrade prhkog tijesta jaja ili bilo kakav tekući sastojak uvijek dodajte na kraju kako se gluten ne bi izradio prilikom miješanja tijesta jer to bi tijesto učinilo žilavim. Smjesa za tijesto prije dodavanja jaja treba biti pješčane strukture – objašnjava Krešimir Bonačić Krešić, mladi pastry chef čije slastice obožavamo.
Tart od čokolade, jagoda i bosiljka
Za prhko tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 90 g šećera u prahu
- 1 jaje L veličine
- 150 g maslaca
- 1 g soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 30 g mljevenih badema
Za gel od jagoda:
- 150 g jagoda
- 50 ml soka od naranče
- 25 g šećera
- 2,5 lista želatine
- 1 žlica ruma
Za kremu od čokolade:
- 300 g šećera
- 40 g gustina
- prstohvat soli
- 5 žumanjaka
- 630 ml mlijeka
- 120 ml slatkog vrhnja
- 170 g čokolade, sjeckane
- 55 g maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za kremu od bosiljka:
- 75 g šećera
- 25 g gustina
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- 160 ml mlijeka
- 30 ml slatkog vrhnja
- bosiljak
- limunova korica
- 80 g maslaca
- sok ½ limuna
- 400 g svježih jagoda za ukrašavanje tarta
Priprema:
Za prhko tijesto glatko brašno, šećer u prahu, sol i mljevene bademe stavite u posudu. Maslac pri sobnoj temperaturi narežite na šnite i pomiješajte sa suhim sastojcima u posudi do pješčane strukture. Zatim dodajte jaje i ekstrakt vanilije te umijesite prhko tijesto. Tijesto zatim razvaljajte između dva papira za pečenje i ohladite u hladnjaku. Kad se tijesto ohladilo, prebacite ga u kalup za tart i izbodite vilicom. Tijesto zatim prekrijte papirom za pečenje i prekrijte grahom ili keramičkim kuglicama za pećnicu. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta.
Za gel od jagoda propasirajte jagode, dodajte sok od naranče i šećer. Listove želatine stavite u zdjelicu vode i pustite da nabubre. Jagode, sok od naranče i šećer zagrijte nad vatrom na 60 °C, uklonite s vatre te u smjesu umiješajte nabubrene listove želatine. Dobiveni gel prelijte preko pečenog biskvita za tart i stavite hladiti.
Za kremu od čokolade pomiješajte šećer, gustin, sol, žumanjke, mlijeko i slatko vrhnje u loncu. Nad vatrom zagrijte smjesu i uz konstantno miješanje zakuhajte gustu kremu. Zatim maknite s vatre i umiješajte čokoladu, maslac i ekstrakt vanilije. Čokoladnu kremu izlijte u tart preko gela od jagoda i stavite na hlađenje.
Za kremu od bosiljka zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, bosiljak i koricu limuna. Kad zakuha, izvadite listove bosiljka (možete 1/3 ostaviti i dodati u kremu kod miksanja). U zdjelici pomiješajte šećer, gustin i sol, te ih dodajte u vruću smjesu mlijeka i vrhnja i zakuhajte kremu svilenkaste strukture. Uklonite s vatre i stavite na hlađenje. Maslac sobne temperature izmiksajte do kremaste strukture te povežite mikserom s ohlađenom kremom od bosiljka i limunovim sokom.
Kremom od bosiljka i svježim jagodama ukrasite tart.