pripazite

Niste sigurni je li piletina pokvarena? Ovo su četiri sigurna znaka da je ne smijete jesti!

Foto: Shutterstock
Niste sigurni je li piletina pokvarena? Ovo su četiri sigurna znaka da je ne smijete jesti!
20.02.2024.
u 08:00
Njena pohrana i priprema ključni su u prevenciji dobivanja zaraze
Pogledaj originalni članak

Piletina je u mnogim kućanstvima najčešće konzumirana namirnica, uslijed čega se nerijetko pohranjuje u hladnjake i zamrzivače. Međutim, vrijedi pripaziti na rok koji je prihvatljiv za pojedini način pohrane te nikako ne jesti pileće meso nakon preporučenog perioda i uz pokazatelje pojave bakterija, piše Simply Recipes.

Piletina je namirnica koja je ukusna, zdrava i bogata bjelančevinama, no dolazi i s velikim rizikom od bakterijske kontaminacije i zaraze salmonelom.

VEZANI ČLANCI:

Njena pohrana i priprema ključni su u prevenciji dobivanja zaraze, a mnogi se pitaju koliko dugo je sigurno držati je pohranjenu u hladnjaku te kako znati da više nije sigurna za jelo.

Koliko dugo piletina smije stajati u hladnjaku? Prema naputcima i istraživanjima iz SAD-a, piletinu nikako ne smijete jesti ako je bila pohranjena sirova u hladnjaku dulje od 24-48 sati (isto se odnosi na svu perad).

S druge strane, termički obrađena piletina u hladnjaku može stajati između tri i četiri dana. Pohranom na temperaturu oko 4°C smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija jer hladnoća usporava njihov razvoj. Isto tako, računajte kako je sirovo meso najbolje pohraniti u zatvorenu posudu kako biste spriječili da njihovi sokovi iscure po hladnjaku i kontaminiraju drugu hranu te spriječili doticaj sa zrakom. Ako želite održati dugovječnost svježeg pilećeg mesa, preporuka je da ga zamrznete

GALERIJA: Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

Foto: Thinkstock
Kuhanje
Foto: Thinkstock
janjeće pečenje
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Shutterstock
Kuhinja
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Getty Images
Tjestenina
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Hotel Dunav
Foto: Thinkstock
Brokula
Foto: Shutterstock

Kako znati je li piletina pokvarena? U svakom slučaju, uvijek je važno provjeriti svježinu mesa, a to možete učiniti na sljedeći način:

  • Provjerite rok: piletina kojoj je prošao preporučeni rok upotrebe, bilo da je pripremljena ili sirova, vrlo vjerojatno više nije pogodna za jelo.
  • Promjene u boji: ako primijetite pojavu zeleno-sive nijanse, nikako nemojte jesti piletinu jer to znači početak pojave plijesni.
  • Miris: Kada se počne kvariti, pileće meso dobiva neugodan miris nalik amonijaku. Računajte da mariniranje i dodavanje začina može zavarati!
  • Tekstura: Piletina koja je na dodir sluzava, definitivno je pokvarena. Ispiranje neće pomoći uništiti bakterije te ovo meso nikako nemojte jesti.

Stručnjaci napominju kako je unaprijed pripremljenu piletinu važno dobro podgrijati te da je vrlo bitno pridržavati se ovih uputa jer konzumiranje pokvarenog pilećeg mesa dolazi s rizikom od povišene temperature, povraćanja, proljeva, dehidracije i zaraze salmonelom.

Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.