ukusne i zdrave

Muči vas povišeni kolesterol? Uvrstite ove dvije vrste voća u vašu prehranu i snizite ga za čas!

Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisak: Stablo jabuke prepuno plodova
Foto: Shutterstock
jabuke
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Šibenik: Subotnja ponuda na šibenskoj gradskoj tržnici
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
15.10.2024.
u 10:30
Pogledaj originalni članak

Ako imate povišen kolesterol, postoje određene namirnice koje biste trebali uključiti u svoju svakodnevnu prehranu jer mogu pomoći u njegovom prirodnom snižavanju. Pravilna prehrana je ključan korak u održavanju zdravih razina kolesterola, a dvije vrste voća posebno se ističu kao vaši najbolji saveznici, piše Science Daily.

Prva od tih namirnica su jabuke, koje se smatraju jednom od najučinkovitijih u borbi protiv visokog kolesterola. Jabuke su bogate vlaknima, posebno topivim vlaknom pektinom, koje pomaže u smanjenju LDL-a, poznatog kao 'loš' kolesterol.

Kako pektin djeluje? On sprječava tijelo da apsorbira višak kolesterola i time ga prebacuje u krvotok, gdje se nakuplja na stijenkama krvnih žila. Štoviše, među namirnicama bogatim pektinom, jabuke su najbolje jer naše tijelo posebno dobro iskorištava pektin iz njih.

Dvije jabuke dnevno mogu značajno smanjiti rizik od srčanog udara. Prema izvješću dailymail.co.uk, istraživanje je pokazalo da su osobe s povišenim kolesterolom, koje su tijekom osam tjedana konzumirale po dvije jabuke dnevno, smanjile razinu kolesterola za 4 posto.

Ovo smanjenje kolesterola pomaže u prevenciji srčanog udara, do kojeg dolazi kada kolesterol začepljuje arterije. Ovaj jednostavan i pristupačan trik ne samo da poboljšava zdravlje, već povećava unos vlakana, uključujući vrstu koja podržava korisne crijevne bakterije, što također može pomoći u smanjenju kolesterola.

Liječnici su također primijetili da su ljudi koji redovito jedu jabuke imali opuštenije krvne žile, sličan učinak koji pružaju crno vino i čaj. Stručnjaci vjeruju da vlakna iz jabuka potiču crijevne bakterije na proizvodnju masnih kiselina kratkog lanca, što smanjuje stvaranje kolesterola u jetri.

Još jedno voće koje možda ne biste očekivali da pomaže u snižavanju kolesterola je avokado. Avokado je bogat zdravim mastima, a zamjena nezdravih masti u prehrani onim zdravima može značajno smanjiti razinu kolesterola.

Avokado je bogat izvor hranjivih tvari i mononezasićenih masnih kiselina (MUFA). Istraživanja sugeriraju da vlakna iz avokada mogu poboljšati razinu "dobrog" HDL kolesterola te kvalitetu "lošeg" LDL kolesterola. Uvrštavanje dva obroka avokada tjedno u prehranu koja podržava zdravlje srca može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Iako mnogi povezuju avokado s guacamoleom, često konzumiranim s masnim kukuruznim čipsom, možete ga uključiti u zdravije obroke. Dodajte kriške avokada u salate, sendviče ili ga poslužite kao prilog. Također, guacamole možete jesti sa sirovim povrćem, poput krastavaca. Zamjena zasićenih masti, poput onih u mesu, s MUFA, ključni je element mediteranske prehrane koja je poznata po blagotvornom učinku na zdravlje srca.

LEGENDARNA ZNANSTVENICA

Osmislila je proizvod koji je proslavio Hrvatsku, a živjela je skromno i samozatajno

Posljednje godine života provela je u koprivničkom domu umirovljenika, a skromno i samozatajno, kako je živjela, tako nas je i napustila u ljeto 2008. godine, u 89. godini života. Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske – Red Danice s likom Nikole Tesle, Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te spomenica Podravke za životno djelo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.