Količina sastojaka predviđena je za 4 manje štruce kruha, pa ukoliko ne želite iskoristiti svu količinu tijesta u jednom danu slobodno je ostavite u hladnjaku pokrivenu i zamijesite je i sljedeći dan kako biste ponovo imali svjež i topao kruh, predlaže gastroblogerica Tatjana Miletić.
Domaći kruh s češnjakom i peršinom
Sastojci:
1 kg prosijanog brašna tip 400
200 ml mlakog mlijeka
200 ml maslinova ulja
1 paketić svježeg kvasca
1 žličica šećera
20 g soli
500 ml vode
Nadjev:
2-3 režnja češnjaka
šaka listova peršina
žlica maslinova ulja
prstohvat morske soli
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte šećer i žlicu brašna, zatim izmrvite kvasac, dobro promiješajte i ostavite desetak minuta da naraste. U veću posudu stavite brašno, dodajte sol, aktivirani kvasac i ulje. Sve sjedinite i lagano dodajte vodu, uz stalno miješanje kuhačom. Na pobrašnjenoj radnoj površini mijesite tijesto desetak minuta pa ga ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim ga ponovo premijesite i formirajte željene veličine štruca. Složite ih u lim koji ste obložili papirom za pečenje. Laganim potezima, oštrim nožem zasijecite štruce na nekoliko mjesta. Prekrite ih pamučnom krpom i ostavite da narastu, oko dvadesetak minuta. Zasječene džepove u tijestu ispunite nadjevom. U prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na dno stavite manju posudu s vrelom vodom (to će pomoći da se napravi bolja korica), a zatim ubacite vaš kruh. Ne smijete ga prepeći, a dužina pečenja ovisi o veličini štruca. Idealno vreme je oko 45 minuta. Neka vam ostane nekoliko žličica nadjeva, pa ga još malo dodajte u džepove kad je kruh pečen. Želite li da vam korica kruha bude ljepša i hrskavija pečeni kruh stavite na žičanu rešetku, prekrijte ga ponovo krpom i pustite ga da malo “odleži”. Najbolje ga je poslužiti i rezati kad se malo ohladi.