Savršeni sastojci

Uzmite kratak predah od laganih, voćnih slastica i počastite se tartom od maka – oduševit će vas sigurno!

Tatjana Miletić/MyTastyPot
03.08.2022.
u 07:19

Spoj lješnjaka, čokolade, maka i prhkog tijesta zvuči vrlo primamljivo dobro nakon svih onih sorbeta, voćnih krema i pjenica u kojima ste uživali ovog vrućeg ljeta... Naravno, uz ovaj konkretni kolač možete poslužiti kuglicu sladoleda, po mogućnosti domaćeg!

U recept ide 400 g maka, ali ako imate plići kalup od ovoga na slici ili manjeg promjera od standardnog slobodno prilagodite količinu nadjeva, savjetuje gastroblogerica Tatjana Miletić.

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Tart od maka

Za tijesto:

400 g glatkog brašna

200 g maslaca 

100 g šećera

prstohvat praha vanilije

2 žumanjka

3 žlice ulja

1 žlica milerama

prašak za pecivo

Za nadjev:

400 g maka

1 konzerva kondenziranog mlijeka

rebro crne čokolade

30 g sjeckanog lješnjaka

10 g grozđica

4-5 žlica ruma

bourbon vanilija

Foto: Tatjana Miletić/MyTastyPot

Priprema:

Grožđice potopite u rum. Maslac pjenasto umutite pa mu dodajte šećer, žumanjke, mileram i prstohvat vanilije i sve dobro sjedinite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smjesu pa kuhačom sve sjedinite. Treba vam desetak minuta da umijesite tijesto, nikako ne više od toga jer treba biti prhko, mrvičasto i raspadati se u rukama. Sjedinite ga u jednu loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Mak, natopljene grožđice i lješnjak pomiješajte s kondenziranim mlijekom, dodajte bourbon vaniliju i izlomljenu čokoladu. Šaku tijesta ostavite sa strane, a ostatak rukama razvucite i rastanjite u dubljem kalupu za tart. Ako vam se učini da je suho i da se raspada ne brinite na dobrom ste putu. Kada ste prekrili dno i rubove kalupa izlijte po njemu pripremljeni nadjev. Ostatak tijesta naribajte ili rukama razmrvite po nadjevu. Pecite na 200 stupnjava oko pola sata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije