U recept ide 400 g maka, ali ako imate plići kalup od ovoga na slici ili manjeg promjera od standardnog slobodno prilagodite količinu nadjeva, savjetuje gastroblogerica Tatjana Miletić.
Tart od maka
Za tijesto:
400 g glatkog brašna
200 g maslaca
100 g šećera
prstohvat praha vanilije
2 žumanjka
3 žlice ulja
1 žlica milerama
prašak za pecivo
Za nadjev:
400 g maka
1 konzerva kondenziranog mlijeka
rebro crne čokolade
30 g sjeckanog lješnjaka
10 g grozđica
4-5 žlica ruma
bourbon vanilija
Priprema:
Grožđice potopite u rum. Maslac pjenasto umutite pa mu dodajte šećer, žumanjke, mileram i prstohvat vanilije i sve dobro sjedinite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo i dodajte u pripremljenu smjesu pa kuhačom sve sjedinite. Treba vam desetak minuta da umijesite tijesto, nikako ne više od toga jer treba biti prhko, mrvičasto i raspadati se u rukama. Sjedinite ga u jednu loptu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata. Mak, natopljene grožđice i lješnjak pomiješajte s kondenziranim mlijekom, dodajte bourbon vaniliju i izlomljenu čokoladu. Šaku tijesta ostavite sa strane, a ostatak rukama razvucite i rastanjite u dubljem kalupu za tart. Ako vam se učini da je suho i da se raspada ne brinite – na dobrom ste putu. Kada ste prekrili dno i rubove kalupa izlijte po njemu pripremljeni nadjev. Ostatak tijesta naribajte ili rukama razmrvite po nadjevu. Pecite na 200 stupnjava oko pola sata.