Manjak energije i iscrpljenost, slaba koncentracija i pamćenje, nepravilna probava, problemi s kožom, glavobolje... Ako ste primijetili da vas muče ovi problemi, najvjerojatnije je vaš organizam zasićen toksinima. Ne treba se tome čuditi, jer današnji stil života (sjedilački, stresan, uz zagađen okoliš i lošu prehranu niske nutritivne vrijednosti) glavni je krivac za napad toksina na naš organizam.
Ne čekati proljeće
Sve je to, naravno, još izraženije zimi, kada u pravilu jedemo kaloričniju i masniju hranu i manje se krećemo, ali i uzimamo lijekove u hladnoj sezoni kada su prehlade, upale grla i sinusa, pa i teži oblici gripe, svuda oko nas. Stoga stručnjaci preporučuju da s detoksikacijom organizma ne treba čekati proljeće, jer toksini narušavaju pravilan rad organizma, a posljedica je niz simptoma i manjih tegoba koje mogu dovesti do ozbiljnih posljedica, ali i bolesti.
Svi ovi razlozi upućuju na važnost detoksikacije. Ona oslobađa tijelo od nakupljenih toksina i pruža oporavak organima kako bi mogli obavljati svoju funkciju. Najjednostavnije rečeno, detoksikacija organizam vraća u ravnotežu, a posljedica toga je bolje zdravlje i psihofizičko stanje.
Kod svake detoksikacije treba slijediti pet osnovnih smjernice detoksikacije, od kojih je najvažnija nutritivno vrijedna i raznolika prehrana. Posegnite za sezonskim namirnicama, jedite ih neprerađene, uz što više voća i povrća, posebno lisnatog i korjenastog. Također neka priprema hrane bude što jednostavnija: jedite svježe, lagane lešade ili pak namirnice skuhane na pari, pirjano, eventualno pečeno na grill tavi. Dodajte tome obilje salata, svježe cijeđenih sokova, juha, laganih variva. Jedite umjereno, male obroke, te prestanite jesti prije no što osjetite da ste potpuno siti, jer signal za sitost dolazi nakon 20 minuta. Pazite na unos tekućine jer hidratacija je neizmjerno važna. Unesite u organizam oko 3 litre tekućine na dan (ponajprije vodu i biljne čajeve).
Ako uza sve to izbjegavate toksine, dakle ne jedete rafiniranu i prerađenu hranu (posebno ne konzerve i suhomesnate proizvode), ne pijete kavu i alkohol, izbjegavate grickalice, slatkiše, stres i zagađeni zrak, već ova će zima biti puno zdravija.
Naučite kuhati zdravo
No, ako i nakon svih ovih uputa još niste sigurni što i kako jesti, izlaz nudi radionica za detoksikaciju, tj. Akademija zdravog kuhanja koju vode Vanja Varga i Anja Bajt iz Centra za kulturu prehrane. Program teorijskog i praktičnog dijela održava se u grupama po dvanaest polaznika, a počinje u ponedjeljak, 2. veljače, u Centru za kulturu prehrane (Nazorova 12) od ponedjeljka do subote, od 18 do 20 sati.
>>Superhrana: potiče kemiju mozga, izvor je zdravlja i ljepote
Dobro jeste li vi normalni? Najbolje da se prijavimo u bolnice na infuziju. Odakle mi svježe voće i povrće u sred zime? Osim uveženo i prskano svim i svačim, samo ću se dodatno toksificirati. Ne jedite rafinirane proizvode? Kako da ne, izbacimo sva jestiva ulja (osim maslinovog ultra djevičanskog, koje si doista svi možemo priuštiti, jel?), zatim margarine i većinu namaza, i suhomesnate proizvode? Naravno i kruh i peciva jer su svi prepuni aditiva. Nemojte jesti grickalice, slatkiše, ne pijte kavu, izbjegavajte stres i smog???? Preostaje mi još samo da se ubijem ili da dam otkaz i odselim na neki pusti otok i tamo živim od čistog zraka i ljubavi. Mislim stvarno, ovo što pišete su bajke za djecu. Utopija.