Šokački 'blues' u jednom kolačiću

Ovisni smo o salenjacima i ne bojimo se priznati – ovaj recept naš je apsolutni zimski favorit!

Foto: Vigor Klaić
Ovisni smo o salenjacima i ne bojimo se priznati – ovaj recept naš je apsolutni zimski favorit!
07.02.2023.
u 07:00
Kad jutro svane obavijeno maglom, kad u zraku miriše na snijeg i sve je nekako tiho i hladno… a salenjaci mekani k'o duša griju baš kao najslađe sjećanje na djetinjstvo. Na baku, na mamu, na neke davne svinjokolje, na zime sa snijegom i zaleđenu Savu. Sav šokački blues u jednom kolačiću! .
Pogledaj originalni članak

Salenjaci – tradicionalna slavonska slastica, prhki kolačići sa svinjskim salom i nadjevom od pekmeza, po mogućnosti onog od šljiva, pravi su speketakl. Pripremite ih po receptu naše najdraže Slavonke, Tanje Pastuović Klaić!

Foto: Vigor Klaić

Slavonski salenjaci

Sastojci:

  • 600 g glatkog brašna
  • 2 žumanjka
  • 3 dl toplog mlijeka
  • malo soli
  • 30-40 g svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • malo toplog mlijeka
  • 300 g mljevenog sala
  • 100 g brašna za salo
  • pekmez (domaći, od šljiva ili marelica)
  • šećer u prahu

Priprema:

U toplo mlijeko dodajte šećer i razmrvljeni kvasac. Ostavite desetak minuta da se kvasac aktivira. Prosijte brašno, dodajte malo soli, žumanjke, pripremljeni kvasac i vodu. Umijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna (''klofajte'' kuhačom dok se ne pojave mjehurići ili dugo miješajte mikserom uz pomoć nastavka za tijesto). Ostavite na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto izručite na brašnom posutu plohu i tanko razvaljajte u pravokutnik. U mljeveno salo utrljajte brašno (100 g), umijesite da se sjedini pa također tanko razvaljajte. Na 2/3 tijesta stavite pripremljeno salo, praznu trećinu preklopite prema sredini, a zatim još jednom preko nje. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji nekih 20 minuta. Razvaljajte i ponovite preklapanja i opet ostavite da tijesto odmara 20 minuta. Postupak ponovite i treći put. Kada se tijesto opet digne, razvaljajte ga i izrežite na kvadratiće, na svaki stavite malo pekmeza, zamotajte salenjake i složite ih na lim za pečenje. Ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite na 200°C dok ne porumene. Kad su salenjaci gotovi, pustite da se ohlade pa ih prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Foto: Vigor Klaić

Foto: Vigor Klaić

Foto: Vigor Klaić

Foto: Vigor Klaić

Ma, kakve krafne!

Zbog njih se čeka u redovima: Maritozzi su glavni hit ovih dana, evo kako ih pripremiti kod kuće!

Glavni 'krivci' za maritozzi-ludilo su kreativci u Noelovoj pekarnici u centru Zagreba gdje već danima ne jenjavaju gužve zbog ove tradicionalne talijanske slastice bogate kremom. Maritozzi nestaju s polica u rekordnom roku pa je prava sreća ako uspijete ugrabiti svoj primjerak. Naša Tanja Pastuović Klaić napravila je svoju verziju koja je famozna, a recept dijelimo s vama.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.