Krcati vitaminima, mineralima, vlaknima i aminokiselinama...
Riječ je o bademima koji bi svakako trebali biti češće na našem jelovniku.
Tome u prilog idu i rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Journal of the American Heart Association.
Ispitanici koji su tijekom 12 tjedana za užinu konzumirali bademe, imali su u konačnici nižu razinu lošeg kolesterola i veću razinu dobrog. Iako se njihova tjelesna težina nije promijenila, nakon 12 tjedana imali su i manji opseg struka.
Zanimljivo je da su i muffini, koje je za užinu jela druga skupina ispitanika, i bademi servirani prvoj skupini, imali prosječno jednak broj kalorija. Obje skupine imale su jelovnik s ukupnim gotovo jednakim brojem kalorija. Time je još jednom dokazano da nije važno koliko jedemo, nego što jedemo.
Ova činjenica ide u prilog svima onima koji žele skinuti neželjene kilograme, ali i poboljšati svoju zdravstvenu sliku.
Da, Kaifornija uzgaja bademe, no nešto su podbacili s prodajom vani, normalno kad kila badema dođe 150kn. pa sad daju plaćena istraživanja.