Lagana i osvježavajuća

Predivna jogurt torta koja se ne peče mogla bi postati hit ove energetski neizvjesne zime pred nama

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Predivna jogurt torta koja se ne peče mogla bi postati hit ove energetski neizvjesne zime pred nama
30.08.2022.
u 08:45
Autorica recepta, Tatjana Pastuović Klaić, za podlogu je koristila mljevene kekse, a u kremu dodala sitno nasjeckane breskve. Bobičasto voće ovdje je u funkciji dekoracije i preljeva. Umjesto keksa, za podlogu možete koristiti piškote, a u kremu dodati voće koje imate. Važno da je mekano i sezonsko!
Pogledaj originalni članak

Autorica recepta, Tatjana Pastuović Klaić, za podlogu je koristila mljevene kekse, a u kremu dodala sitno nasjeckane breskve. Bobičasto voće ovdje je u funkciji dekoracije i preljeva. Umjesto keksa, za podlogu možete koristiti piškote, a u kremu dodati voće koje imate. Važno da je mekano i sezonsko!

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam

Jogurt torta koja se ne peče

Sastojci za podlogu: 

100 g mljevenih keksa 

60 g otopljenog maslaca

1 žlica šećera

1/4 žličice cimeta  

Sastojci za kremu:

500 ml jogurta

150 g šećera u prahu

15 g bourbon vanilija šećera 

naribana korica jednog nešpricanog limuna

15 g želatine

300 ml vrhnja za šlag

3-4 breskve, ili drugog sezonskog voća

Sastojci za preljev:

150 g bobičastog voća (borovnice, kupine, maline)

2 žlice šećera

1 žlica vode

za dekoraciju borovnice, kupine, listići matičnjaka ili mente i malo šlaga

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam

Priprema:

U mljevene kekse dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro žlicom promiješajte. Smjesu od keksa utisnute u kalup za tortu promjera 20 cm i stavite u hladnjak. Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri (slijediti upute na vrećici). U posudu s jogurtom dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu pa sve kratko izmiksajte. Pripremljenu želatinu zagrijte na laganoj vatri da se otopi pa dodajte malo jogurta, brzo promiješajte i uz stalno miješanje dodajte u zdjelu s preostalim jogurtom. Dodajte tučeno vrhnje za šlag, promiješajte pa stavite u hladnjak. Breskve operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na male komadiće. Polovicu kreme izlijte na podlogu od keksa, po kremi rasporedite breskve pa prelijte ostatkom kreme i površinu zagladite špatulom. Tortu vratite u hladnjak i ostavite preko noći. Sastojke za preljev pomiješajte, voće mjestimično zgnječite vilicom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne pa ohladite. Ohlađenu tortu ukrasite i poslužite s voćnim preljevom.

Foto: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam


Recept omiljene hrvatske slastičarke

Pripremite rozatu prema receptu Petre Jelenić – najslađu od "tri sestre" koje su ovoga ljeta bile glavni hit u Zagrebu

Nema istinskog ljubitelja vrhunskih slastica koji tijekom lipnja i srpnja nije barem jednom svratio u zagrebački bistro Brokenship. Tamo se bez imalo grižnje savjesti uživalo u sljedovima Petrinih slastičarskih kreacija, od obavezne mak torte do rum babe, crème brûléea i savršene rozate koju sada možete i sami kod kuće pripremiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.