Autorica recepta, Tatjana Pastuović Klaić, za podlogu je koristila mljevene kekse, a u kremu dodala sitno nasjeckane breskve. Bobičasto voće ovdje je u funkciji dekoracije i preljeva. Umjesto keksa, za podlogu možete koristiti piškote, a u kremu dodati voće koje imate. Važno da je mekano i sezonsko!
Jogurt torta koja se ne peče
Sastojci za podlogu:
100 g mljevenih keksa
60 g otopljenog maslaca
1 žlica šećera
1/4 žličice cimeta
Sastojci za kremu:
500 ml jogurta
150 g šećera u prahu
15 g bourbon vanilija šećera
naribana korica jednog nešpricanog limuna
15 g želatine
300 ml vrhnja za šlag
3-4 breskve, ili drugog sezonskog voća
Sastojci za preljev:
150 g bobičastog voća (borovnice, kupine, maline)
2 žlice šećera
1 žlica vode
za dekoraciju borovnice, kupine, listići matičnjaka ili mente i malo šlaga
Priprema:
U mljevene kekse dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro žlicom promiješajte. Smjesu od keksa utisnute u kalup za tortu promjera 20 cm i stavite u hladnjak. Želatinu potopite u hladnu vodu i ostavite da nabubri (slijediti upute na vrećici). U posudu s jogurtom dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu pa sve kratko izmiksajte. Pripremljenu želatinu zagrijte na laganoj vatri da se otopi pa dodajte malo jogurta, brzo promiješajte i uz stalno miješanje dodajte u zdjelu s preostalim jogurtom. Dodajte tučeno vrhnje za šlag, promiješajte pa stavite u hladnjak. Breskve operite, ogulite, uklonite koštice i narežite na male komadiće. Polovicu kreme izlijte na podlogu od keksa, po kremi rasporedite breskve pa prelijte ostatkom kreme i površinu zagladite špatulom. Tortu vratite u hladnjak i ostavite preko noći. Sastojke za preljev pomiješajte, voće mjestimično zgnječite vilicom i kuhajte na umjerenoj vatri dok se malo ne zgusne pa ohladite. Ohlađenu tortu ukrasite i poslužite s voćnim preljevom.