Jeste li se kad otrovali hranom? Iako vam se možda čini da se tako nešto ne događa često, studije kažu da se godišnje hranom otruje jedna od sedam osoba; a da bi se ta brojka smanjila stručnjaci za sigurnost hrane savjetuju da pripazite na ovih sedam pogrešaka koje se svakodnevno rade u kuhinji.
Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....
1. Ne pranje ruku
Pranje ruku smanjuje širenje bakterija i njihov prelazak na druge površine, ljude ili još gore na hranu. Stručnjaci preporučuju ribanje ruku sapunom i toplom vodom najmanje 20 sekundi i ponovno pranje nakon rukovanja sa sirovim mesom.
Dodirivanje površina, pa čak i staklenki začina, može proširiti bakterije iz mesa i uzrokovati razne bolesti.
2. Ispiranje mesa u sudoperu
Iako je dobro isprati kupljeno voće i povrće koje može prenositi E. Coli i salmonelu; preskočite ispiranje sirovog mesa.
“Pranje mesa ne uklanja nikakve patogene bakterije, a mogli biste kontaminirati kuhinju i drugu hranu ostavljenu na radnoj plohi”, rekao je za NY Times James Rogers, direktor istraživanja i testiranja sigurnosti hrane za Consumer Reports.
Srećom, bakterije koje se nalaze na sirovom mesu, kao što su campylobacter, clostridium perfringens i salmonela, ubijaju se u pećnici - sve dok je meso pečeno do kraja.
3. Ne korištenje termometra za meso
“Istraživanje je pokazalo da ne možete samo gledajući boju ili teksturu reći je li hrana potpuno skuhana”, kaže Rogers.
Umjesto toga, to provjerite s termometrom, a računajte da govedina, riba i školjke trebaju doseći 75°C.
4. Ne spremite ostatke u hladnjak u roku od dva sata
Hranu koja ostaje vani dulje od dva sata mora se baciti, inače se mogu početi razvijati štetne bakterije, no ni ostaci iz hladnjaka nisu dugo sigurni i ne se trebaju jesti nakon četiri dana u hladnjaku.
Želite pozitivno utjecati na klimatske promjene? Pijte manje kave, kaže studija
Živjeli smo mirno, zdravo i zadovoljno. A onda su došli stručnjaci.