Sve su vrste dobre

Svakodnevna konzumacija gljiva može smanjiti rizik oboljenja od raka - za čak 45 posto

Foto: Shutterstock
Svakodnevna konzumacija gljiva može smanjiti rizik oboljenja od raka - za čak 45 posto
03.05.2021.
u 06:50
Znanstvenici kažu da vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa gljive mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica
Pogledaj originalni članak

Novo je istraživanje Instituta za rak Penn State pokazalo da je samo 18 grama gljive - otprilike jedna gljiva srednje veličine dnevno- moglo biti dovoljno da se rizik od raznih karcinoma smanji za čak 45 posto. Istraživači su naime analizirali 17 različitih studija objavljenih između 1966. i 2020. godine, kako bi utvrdili postoji li već uočena veza između konzumacije gljiva i razvoja karcinoma - posebno raka dojke.

Otkrili su da gljive donekle mogu organizam zaštititi od razvoja nekih malignih stanica, vjerojatno zbog visokog udjela vitaminima, hranjivih tvari i antioksidansa.

 Kroz Viber naljepnice oživjet će kreativni radovi djece iz SOS dječjeg sela

SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community
SOS Dječje selo Hrvatska ima svoj Viber community

Inače, znanstvenici tvrde da se u zadnje vrijeme sve više istražuju razni benefiti koje gljive imaju na organizam, a već ih se povezivalo sa smanjenjem rizika od raka prostate i grlića vrata maternice, te s poboljšanjem različitih moždanih funkcija.

-  Gljive su najveći prehrambeni izvor ergotioneina, jedinstvenog snažnog antioksidansa koji je i svojevrsni 'stanični zaštitnik', pa bitnu ulogu imaju i u obrani od bolesti i u čuvanju organizma od prijevremenog starenja, pa pomažu odgoditi pojave poput gubitka kolagena ili stvaranja bora... - rekao je za Metro autor studije koautor studije John Richie.

On napominje kako se ne treba previše opterećivati s vrstama jer su istraživači otkrili da sve vrste gljiva uključene u prehranu smanjuju rizik od raka, a tek će buduće studije precizirali s kojim to mehanizmima postižu i kako točno sprječavaju razvoj različitih tipova karcinoma.

Pogledajte kako održavati težinu nakon 50.e godine života

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MO
montello
19:19 03.05.2021.

mozda

PV
prcko.vita
07:53 03.05.2021.

Ti isti znanstvenici kažu kako nema virusa gripe jer su ljudi odgovorni i drže se mjera, a ima toliko puno virusa corona jer su ljudi neodgovorni i ne drže se mjera.

IM
Immanuell
07:01 03.05.2021.

I drugi izvori hrane posjeduju antioksidanse i hrpu vitamina pa ipak dolazi do česte pojave malignih oboljenja. Ako je za gljive utvrđeno da značajnije od ostalih namirnica smanjuju rizik od obolijevanja, treba nastaviti istraživanje jer teško da tako banalno objašnjenje može razjasniti zašto je to stvarno tako. Za maligna oboljenja već je dokazano da presudnu ulogu imaju genetika i kiselost organizma koja izravno ovisi o količini stresa. Ako se nešto od toga bar dijelom kroz namirnice može neutralizirati, to je svakako za pozdraviti.