Poriluk u bilo kojem obliku uvijek je dobra ideja za početak radnog tjedna, a u ovoj juhici će vas oduševiti. Recept je osmislila gastroblogerica Nasja Duplančić, a na njezinom blogu Mama, ja sam gladan nalazi se na top-listi najčitanjih recepata. Tu su još i neizostavni domaći njoki, proljetno varivo od mladog graška, jela s bobom, tart s jagodama i brojni drugi...
Kremasta juha od poriluka:
Sastojci:
3 krumpira srednje veličine
2 velika poriluka
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje
muškatni oraščić
sol, šareni papar
2 žlice pune kiselog vrhnja
malo limunova soka
Priprema:
Poriluk prerežite po duljini pa ga pažljivo operite. Odstranite 5 cm zelenog dijela. Krumpir ogulite i narežite na kockice, poriluk narežite na trakice. Poriluk stavite u lonac s malo maslinova ulja, odmah posolite pa pirjajte oko 15 minuta da uvene.
Dodajte narezani češnjak i još minutu pirjajte. Ubacite krumpir i sve prelijte vodom. Dodajte malo papra, muškatnog oraščića, malo crvene, dimljene paprike, poklopite i pustite da kuha dok krumpir ne omekša. Sad sve usitnite štapnim mikserom, kušajte, dodajte još soli i začina po ukusu. Dvije pune žlice vrhnja stavite u zdjelicu i dodajte u vrhnje nekoliko žlica vruće juhe da se temperira. Sad ubacite vrhnje u juhu i sve promiješajte. Dodajte malo limunova soka. Servirajte na tanjure uz dodatak šarenog papra i nekoliko kapi maslinova ulja.