Dan falafela

Ukusno jelo s Bliskog istoka: Počastite se falafel kuglicama uz ovaj jednostavan recept

Foto: Shutterstock
Ukusno jelo s Bliskog istoka: Počastite se falafel kuglicama uz ovaj jednostavan recept
12.06.2020.
u 10:08
Danas, 12. lipnja, u svijetu se obilježava dan falafela. Ove kuglice od slanutka nastale su davno, ali do danas se njihova popularnost nije smanjila.
Pogledaj originalni članak

Porijeklo ovog vegetarijanskog specijaliteta seže daleko u prošlost, a mjesto gdje je nastalo još uvijek se diskutira. Poznato je da dolazi s Bliskog istoka, a Egipćani uglavnom govore da su oni prvi napravili kuglice od slanutka, odnosno falafel. Njegova popularnost oduvijek je postojala, ali danas seže do te mjere da se u Egiptu može pronaći čak u McDonald'su pod nazivom 'McFalafel', prenosi Days Of The Year.

Radi se od mljevenog slanutka (ponekad i boba), dodaje se peršin, korijander, češnjak, crveni luk, sol, papar i kim. Zatim se naprave kuglice koje se prže u dubokom ulju. Poslužuju se s tahinijem - umakom od sezama, zelenom salatom i lepinjom. Mnogi restorani nude ga kao vegetarijansku alternativu ćevapima.

Probajte ga napraviti po receptu koji donosi The Mediterranean Dish.

Recept možete pogledati i u videu:

Sastojci:
Slanutak - ne koristite onaj iz konzerve, već suhi koji ste namočili u vodi dan prije
Začini - peršin, korijander, kopar, kajenski papar, kumin
Luk
Češnjak
Sol i papar
Prašak za pecivo - daje falafelu mekanu teksturu
Sjemenke sezama - po želji

Priprema:
Natopite slanutak u vodi 24 sata. U vodu dodajte i malo soda bikarbone kako bi omekšao. Iscijedite ih dobro.

U blender dodajte slanutak, začine, luk, češnjak i miksajte dok ne dobijete finu smjesu. Stavite svoju smjesu u zdjelu, pokrijte i stavite u hladnjak barem jedan sat, a možete i preko noći. 

Formirajte kuglice ili male pljeskavice. Dodajte sjemenke sezama i pržite u dubokom ulju na srednje jakoj vatri, 3 - 5 minuta. Nemojte ih staviti previše odjednom u tavu kako se ne bi dodirivali.

Možete ga poslužiti za doručak, ručak ili večeru, a u Egiptu se najčešće jede kao prvi obrok u danu.

Uspješni

Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama

Aircash ostvaruje 50 milijuna kuna mjesečnog prometa slanja novca i plaćanja, a kreću i s uslugom plaćanja računa skeniranjem barkoda koji se nalaze na računima, a ta je platforma lani na tržište pustila Aircash digitalni novčanik, kojim možete novac uplatiti karticom, ali i gotovinom, nadoplatiti ENC uređaje, platiti parking i platiti bon za mobitel…

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.