Amy Savage na svom TikTok profilu svakodnevno oduševljava svoje pratitelje genijalnim receptima, a ovaj za cheesecake od karamele zaludio je internet. Iako ju je ovaj recept proslavio, otkrila je da ona nije autorica već ga je pronašla na stranici Sugar Salt Magic. Malo je zahtjevniji desert, potrebno je 12 sastojaka i sat i pol pripreme, ali vrijedit će svake minute.
Sastojci
Slana karamela:
270 g karamel bombona
1/4 šalice šlaga
1 žličica morske soli
Podloga:
250 g zdrobljenih keksa
100 g maslaca, rastopljenog
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog đumbira
500 g krem sira, sobne temperature
2 žlice smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
3 velika jaja, sobne temperature
200 ml kiselog vrhnja
Pogledajte video:
@amyfrancessavage Baked salted caramel cheesecake 🤤 ##cheesecake ##caramel ##cooking ##baking ##aussiemum ##inthekitchen ##yummy ##aussietreats ##fyp ##4u ##foryou ##viral
♬ Soap - Melanie_Martinez
Priprema:
Odvojite četvrtinu šalice karamele, a u maloj tavi na srednje jakoj vatri pomiješajte ostatak, slatko vrhnje i sol. Kada se karamela počne topiti, smanjite vatru i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a dok čekate napravite bazu cheesecakea.
Pećnicu prethodno zagrijte na 160 stupnjeva. Namastite limeni okrugli kalup za kolač promjera 20 centimetara. Kekse usitnite pomoću blendera ili sjeckalice, dodajte im cimet, đumbir, otopljeni maslac te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu koju ćete ravnomjerno utisnuti po kalupu.
Pomoću miksera umiksajte krem sir, preostale karamele i šećer dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju, konstantno miješajući. Lagano miješajte smjesu dvije minute. Dodajte kiselo vrhnje i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
Izlijte smjesu na kekse i ravnomjerno rasporedite. Pecite oko 55-65 minuta.
Ostavite da se pola sata hladi u isključenoj pećnici sa zatvorenim vratima, a potom još 45 minuta izvan pećnice. Na kraju kolač preselite u hladnjak. Pripremljenu karamelu pomiješajte s malo vode i ugrijte. Prelijte je preko kolača.