jasmina i lutkice

Božićna čarolija unikatnih lutkica još uvijek se može razgledati u Etnografskom muzeju

Foto: Božidar Raos
Božićna čarolija unikatnih lutkica još uvijek se može razgledati u Etnografskom muzeju
29.12.2021.
u 15:02
U Etnografskom se može razgledati 40 Jasmininih lutkica, vila, anđela, likova iz bajki, životinja... Njezine vile, objašnjava, imaju drvena krila i noge, a razlog je jedna legenda s Velebita o malom hromom pastiru koji je čuvao ovce i ugledao vile kako plešu
Pogledaj originalni članak

Božić je možda iza nas, no njegova će čarolija trajati još neko vrijeme. Do 9. siječnja ona traje i u Etnografskom muzeju na čijem se prvom katu može razgledati izložba “Jasmina i lutkice”. Unikatne igračke umjetnice Jasmine Kosanović čine petu gostujuću izložbu u Etnografskom u sklopu projekta “Igračke-djetinjstvo zauvijek”, a ona se sjajno uklopila u ovogodišnju zagrebačku adventsku ponudu kojoj su tema upravo igračke.

Izradom lutkica i igračaka Jasmina Kosanović počela se baviti nakon što je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu diplomirala na tezi o ulozi simbolike odjeće u bajkama i legendama. Od 1999. često izlaže svoje kreacije, a izložba u Etnografskom inspirirana je čarolijom zime.

– Volim zimu, snijeg, hladnoću. Idealno je to vrijeme za slušanje bajki dok ih prepričavaju bake pokraj toplih peći na drva. Kada sam kreirala izložbu, zamišljala sam zimsku noć kod svoje bake koja živi u Jasenovcu, kao i sanjkanja u Zagrebu. Padina kod kipa na Tomislavcu za nas je bila najveća na svijetu – prisjeća se Jasmina.

U ovim vremenima, romantika djetinjstva potrebnija je ljudima možda više nego ikad, smatra ona, stoga joj je namjera da svi oni koji uđu u Etnografski zakorače u čarobnih svijet hladnih, snježnih zima i topline koju pruža pričanje priča pokraj peći. Lutke i igračke koje je izložila izradila je ručno, uglavnom od tekstila i drva u svom atelijeru u Petrinjskoj ulici.

Ondje se nalazi i njezin dućančić koji već godinama ulazi u izbor najljepše uređenih adventskih izloga u gradu, a privlači i turiste iz cijelog svijeta. U Etnografskom se može razgledati 40 Jasmininih lutkica, vila, anđela, likova iz bajki, životinja... Njezine vile, objašnjava, imaju drvena krila i noge, a razlog je jedna legenda s Velebita o malom hromom pastiru koji je čuvao ovce i ugledao vile kako plešu.

– Imale su predivna lica i krila, no imale su jareće noge pa se prepao. Vile su ga pitale zašto ih gleda, a on je odgovorio da ih promatra jer su predivne. “Dječače, ti u svijetu vidiš samo ljepotu i mi ćemo te nagraditi”, rekle su mu vile te mu iscijelile šepavost. Kada je to ispričao u selu, jedan drugi dječak otišao je vilama. On je primijetio samo njihove jareće noge, a vile su mu izbole oči te je čitav život proveo u tami – ispričala nam je umjetnica. Dio izložbe je i njezina lutka Rosa u raznim varijantama, kao i razne životinje koje susrećemo u bajkama.

– Moji mi likovi dolaze u snovima. Od životinja omiljena mi je lija. Posebno su mi drage i moje lutke koje nazivam velikim kraljevskim lutkama. U svakoj od njih nalazi se komadićak moje duše, moje osobnosti – kazala je Jasmina te pozvala sve da zakorače u snoviti svijet bajki koje pričaju njezine lutkice.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.