– Već 50 godina kiselim paprike, krastavce, radim sok od rajčice, sataraš... Zimnica je kod nas tradicija, imam veliku obitelj i bez toga ne ide – objašnjava Dragica Saftić koju smo sreli na Zelenoj tržnici u društvu unuke Mateje i praunuke Ane. Ondje su se uputile kako bi nabavile sve za ovogodišnje zalihe ajvara, a kući su se vratile sa 50-ak kilograma rog-paprike i 20-ak kilograma patlidžana, koje je, objašnjavaju, na Zelenoj tržnici najisplativije kupovati.
– S obzirom na to da kupujem puno, svake godine dolazimo ovamo po povrće jer nam je tako jeftinije. Jedne sam godine kupila sto kila rajčica od kojih sam radila sok i pelate – smije se D. Saftić čiji je ajvar, uvjerava njezina unuka Mateja, najbolji koji je ikad probala.
A nije ova obitelj jedina koja se zaputila na Zelenu tržnicu kako bi opremila svoju smočnicu za hladne zimske dane. Rog-paprike, jedno od najtraženijeg povrća u sezoni spravljanja zimnice, mogu se ovdje naći za osam do deset kuna po kilogramu, nešto su jeftinije babure, za kilu kojih je potrebno izdvojiti sedam do osam kuna, a tolika je cijena i rajčica.
Na tek nekolicini štandova naišli smo na feferone za kilogram kojih je potrebno izdvojiti 10 do 15 kuna.
Sve više uvoznog povrća
– Ma slabo idu, više podijelim nego što prodam – objašnjava nam jedan od trgovaca koji je svoje patlidžane donio iz Virovitice, dok su rog-paprike, priznaje, iz Makedonije. Žali se da posla ima manje nego proteklih godina, a najčešći kupci su vlasnici restorana koji ovdje kupuju na veliko. A da se tradicionalne kulture za zimnicu, paprike i krastavci, sve manje proizvode u Hrvatskoj, a sve više uvoze, upozorili su i iz Hrvatske gospodarske komore.
Prošle smo godine tako proizveli 18.106 tona paprike, što je smanjenje od šest posto u odnosu na 2017. godinu. Situacija je još lošija s krastavcima. Prema podacima HGK, prošle smo godine proizveli tek 6442 tone, što je gotovo 40 posto manje nego 2017. Uvoz krastavaca povećao se pak za pet, a paprike za čak 15 posto, ističu iz HGK.
Zanimljivo je da je unatoč smanjenoj proizvodnji izvoz krastavaca u porastu i 2018. smo izvezli 5139 tona, što je povećanje od 22 posto. Većina naših krastavaca završila je u Češkoj i Njemačkoj, dok smo najviše uvozili iz Španjolske, Italije i Srbije, navode iz HGK.
Štand trgovca iz Virovitice razgledavala je i Ljilja Dilber. Patlidžana za četiri kune po kilogramu, po koliko ih ovdje prodaju, kupila je deset kilograma, a u kolica jr natovarila i 30 kilograma “rogice” i malo feferona. Priprema se, kaže, za kuhanje ajvara. Na susjednom štandu kornišone, babure i češnjak razgledavao je umirovljenik Tomo Godec.
– Kila krastavaca deset kuna? Previše je to, pa teglicu kiselih u dućanu dobijem za šest kuna – komentirao je T. Godec. Preskup mu je bio i češnjak za kilogram kojeg bi trebao izdvojiti 20-ak kuna pa se kući vratio tek s baburama. Ankica Vranješ na Zelenu se tržnicu pak zaputila po šljive i marelice za domaći pekmez.
– Snaha kiseli, ja sam zadužena za slatko. Moram kupiti puno voća pa dođem tu gdje je jeftinije, a i domaće – objašnjava A. Vranješ koja je svoja kolica na kotačiće napunila s tridesetak kilograma ovog voća. Za kilogram marelica izdvojila je sedam, dok su šljive nešto jeftinije pa je njih platila pet kuna po kilogramu.
Na drugom kraju grada, pod crvenim kišobranima Dolca, stisle su se paprike svih boja, patlidžani, kupus, češnjak, kornišoni... Gotovo svaki štand s voćem u svojoj ponudi ima domaće šljive i marelice. Cijena šljiva ovdje se uglavnom kreće oko sedam kuna, dok su marelice jeftinije pa se tako kilogram može kupiti već za četiri kune. Ipak, sezona kupovanja za zimnicu na Dolcu još nije u punom jeku, objašnjava nam kumica Zemira Čaušević Mihelinec.
Najbolji recept
– Ovo je tek zagrijavanje, kad malo zahladi, krenut će navala – govori Zemira koja je štand napunila rog-paprikama po sedam kuna, ali dat će i jeftinije, samo da proda. Isti je iznos kod nje potrebno izdvojiti i za babure koje je kaže, donijela iz Svetog Filipa i Jakova. Smjestio se do nje i gospodin na čijem štandu uz natpis “Akcija” stoje kašete rajčica i paprika babura po četiri kune, a stigle su iz Podravine. Cijenu je snizio da poveća prodaju.
Bračni par Ivan Lach i Mirjana Combaj Lach sa svoga su OPG-a u Kašini donijeli patlidžane, koje prodaju po deset kuna za tri kilograma. Isto toliko potrebno je izdvojiti i za kilu “rogica”, koje su, kažu, svježe ubrane. Kilogram luka stoji šest, a dva kilograma prodaju po deset kuna. Toliko kod njih stoji i kilogram rajčice, što je, priznaju, mnogima preskupo pa rijetki kupuju veće količine za zimnicu, na što kima glavom i gospođa koja je razgledavala baš njihovu ponudu.
– Malo ih imamo ove godine, ako ih bude više, naravno da ćemo sniziti cijenu – iskrena je Mirjana Combaj Lach. Zbog slabije prodaje, priznaju nam kumice, snizile su cijene pa su kornišoni jeftiniji nego na Zelenoj tržnici, a koštaju oko osam kuna po kilogramu. Glavica zelja može se nabaviti već za šest kuna, a cijena češnjaka ista je kao na Zelenoj tržnici – za kilogram je potrebno izdvojiti između 20 i 25 kuna.
Punih je ruku s Dolca otišla Nela Skeleđija koja je stigla po sastojke za ajvar, koji radi po maminom receptu. Njezina kolica i vrećice “pucale su po šavovima” jer je u njih uspjela ugurati 20 kilograma rog-paprika i tri kilograma patlidžana. Tajna savršenog ajvara je, otkriva, u brojenju paprika.
– Obavezno stavim točno 50 paprika, dvije kile patlidžana, glavicu češnjaka i pola litre ulja. To mi je dovoljno za nekih 11 teglica – objašnjava gospođa Nela. Svoju će smočnicu uskoro opremiti i kiselim krastavcima, ali i paprikom punjenom kupusom. Po povrće će, kaže, opet svratiti na Dolac
najisplativije kupovati na zelenoj tržnici rogu za ajvar, plačati 8-10 kn za kg dok je ista u trg. centrima 7....i još si biraš kakvu hočeš, koliko uzmeš toliko i platiš a, ne da ti na zelenoj po njihovoj vagi vreća bude 15 kg a, kad dođeš doma onda je 10 kg. usput, draga gospođo, najisplativije je otići direkt kod proizvođaća, cijene niže ili iste kao na zelenoj al roba zato friška i nema varanja u kilaži