NAJŠTEDLJIVIJI AUTOMOBILI

Auti koji najmanje troše

21.04.2009.
u 15:20

Osim što su za naš kućni proračun mnogo prihvatljiviji, automobili koji troše manje goriva, razumljivo, manji su onečišćivači okoliša. Više nego ikad europske države na razne načine honoriraju proizvođače i vlasnike takvih automobila, a proizvođači se natječu tko će napraviti automobil koji ispušta manje CO2 u atmosferu. Mnogi proizvođači razvijaju vozila na alternativni pogon, ali usporedno s time rade konvencionalne motore koji troše sve manje.

Smart najbolji
Mali automobili i dizelski motori manjih obujma pokazali su se kao najbolji spoj u potrazi za najštedljivijim automobilima koji se mogu kupiti na našem tržištu. Među 15 najštedljivijih automobila 13 je dizelaša, a dva su automobila na hibridni pogon (benzinski i električni motor).

Toyota Prius i Honda Civic Hybrid - osim što se razlikuju po hibridnom pogonu - najveći su automobili u društvu štedljivaca. Ostali su uglavnom mali gradski automobili čija je masa mala, što uvelike smanjuje potrošnju goriva. Najštedljiviji je automobil koji se može kupiti u nas Smart ForTwo sa 0.8-litarskim turbodizelskim motorom, koji na 100 km troši samo 3,4 litara goriva.

U stopu ga slijedi njegov najljući konkurent, Toyota iQ, japanski gradski mališan koji je tek stigao na tržište. S dvostruko jačim motorom (90 KS) od Smartova, na 100 km troši 3,9 litara dizela. A što tek reći o 1.6-litarskom turbodizelskom motoru koji pogoni Mini Cooper? Razvija 110 konjskih snaga, a troši samo 3,9 litara goriva na 100 km, koliko i minijaturni iQ.

Benzinci napadaju
Na popisu najštedljivijih još nema nijednog benzinca, ali mogli bismo ubrzo dočekati i taj dan. U modi je downsizing benzinskih motora (iz što manjeg obujma izvući što više snage i time posredno smanjiti potrošnju i onečišćenje okoliša). Nešto što su već doživjeli dizelski motori u posljednjih 15-ak godina dobivajući turbo punjače, sada se sve masovnije događa i benzincima.

Želite prijaviti greške?