OBLJETNICA Jaguar XK, jedan od najljepših svjetskih automobila, slavi rođendan

60 godina sportskog ljepotana

jaguar_311.jpg
import
08.08.2008.
u 20:48

U trenutku kada je svijet automobila izgubio šefa najpoznatijega svjetskog dizajnerskog studija, jedan od najljepših svjetskih automobila slavi rođendan.

Jaguar XK, kultni automobil legendarnog proizvođača luksuznih vozila, ove godine slavi 60 godina od predstavljanja prve inačice, a središnja će proslava biti upravo ovaj vikend. XK će proslavu imati na
nadaleko poznatom Goodwood parku, duhovnom domu automobilističkog sporta. Počast će mu odati i sir Stirling Moss, koji će i osobno provozati neke od modela koji će ondje biti izloženi.

XK pojavio se prvi put 1948. godine kada je Jaguar predstavio tada revolucionarni sportski kabriolet XK120 (imao je dvije bregaste osovine u glavi i 160 KS). Proizvodio se do 1954. godine pa tada nastupa stanka od tri godine, kada se pojavljuju XK140 i XK150 (i kao kupei), koji se proizvode do 1961. kada ih nasljeđuje kultni E-type.

XK je uskrsnuo 1996. kada je svijet ugledao Jaguar XK Mark I, bliski rođak Astona Martina DB7, a nakon njega je prije dvije godine došao i Mark II, koji je dočekao i promjenu Jaguarova vlasništva. Naime, od ove godine Jaguar je u vlasništvu indijskog poduzetnika Ratana Tate.

Nasljednik začetnika XK120 jest XKR-S, najbrži XK ikada dosad napravljen, koji sa svojih 416 KS može razviti brzinu od 280 km/h. Svi današnji modeli Jaguara XK opremljeni su audiosustavom poznatog Bowersa and Wilkinsa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije