Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE PADATI

Cijene automobila drastično skočile: 'Za solidan obiteljski auto treba između 30 i 35 tisuća eura'

Graz: Prodava?i rabljenih automobila nadaju se kupcima iz RH nakon pristupanja EU
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
14.07.2023.
u 11:12

Prema podacima iz Carine raste potražnja za rabljenim vozilima i to preko uvoza. U cijeloj prošloj godini uvezeno je 63.500 rabljenih osobnih vozila, a u samo prvih pet mjeseci ove godine nešto više od 42.000.

U nekakvim usporedbama istih automobila prije pandemije i poslije pandemije, razlika je u luksuznoj klasi, malo skupljim automobilima i po sto tisuća kuna. Ako jedan telefon plaćamo tisuću i pol do dvije tisuće eura, da ćemo automobil kupovati za 10 do 15 tisuća eura, nećemo. Sami proizvođači kažu da je vrijeme jeftine osobne mobilnosti iza nas – kazao je glavni urednik Auto, motor i sport magazina Kristijan Tićak za RTL Direkt.

Kazao je kako se stabilizirao dobavljački lanac pa se više ne čeka toliko dugo na nove automobile kao što je to bio slučaj ranije.

– Zupčanici polako sjedaju na svoje mjesto i taj proces polako ide u normalizaciju. Od jeseni bi trebalo sve biti poprilično normalno kao i prije pandemije – rekao je.

VEZANI ČLANCI



Prema podacima iz Carine, raste potražnja za rabljenim vozilima i to preko uvoza. U cijeloj prošloj godini uvezeno je 63.500 rabljenih osobnih vozila, a u samo prvih pet mjeseci ove godine nešto više od 42.000. Drugim riječima, samo je u prvom dijelu ove godine uvezeno gotovo 70 posto vozila kao u cijeloj prošloj.

Koliko košta jedan pouzdan automobil za četveročlanu obitelj?

– Rekao bih da ispod 20 tisuća eura ne ide apsolutno ništa u tom pogledu. Za solidan izbor između 30 do 35 tisuća eura – rekao je.

Na pitanje što bi savjetovali građanima prilikom kupnje, Tićak je rekao kako bi se kupci trebali manje voditi emocijama, a više razumom.

VEZANI ČLANCI



– Treba raščistiti prvo sam sa sobom za što će se automobil koristiti u kakvim uvjetima i sukladno tome prilagoditi svoju kupnju – rekao je.

Smatra da je najbolje kupiti novi automobil.

– Dosta je manipulacija s kilometrima, nije sigurna kupnja nikada, koliko god mi automobil provjeravali, odvozili k različitim majstorima, nikada ne možemo biti sto posto sigurni da je to to – izjavio je.

VIDEO Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

Komentara 12

EJ
ejStef
11:34 14.07.2023.

Ne znam što se svi čude, zar je netko mislio da će "zelena transformacija" biti besplatna? Pa treba netko platiti svu to zelenu birokraciju koja se i koja će se nakotiti po EU i državnim strukturama... Sada isti auto izvan EU-a i za EU tržište košta otprilike dvostruko više...

OB
Oblacni
11:55 14.07.2023.

Samo vi nabijajte cijene, nikad vam to platiti necu. Jedino sto cete postici je da ce vam auta stojeci vremenom gubiti cijenu, a mi cemo postojece aute koje imamo popravljati dok se ne raspadnu. A onda cemo morati kupiti drugi, tu cete nas osisati, no umjesto da ga prodamo za neko razumno vrijem, opet cemo ga popravljati do krajnjih granica. Raj za mehanicare i limare!

KI
kiseli
12:06 14.07.2023.

Koja hrpa gluposti. Da ne povjeruješ. Ja sam kupio pouzdan obiteljski auto za 9000 eura sa 52 tisuće kilometara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije