Automatizacija proizvodnje

Dnevno proizvedu 444 Citroëna C4 i C4 X , svaki treći električni

Foto: citroen
1/16
01.02.2023.
u 14:09

Posjetili smo Stellantisovu tvornicu u Madridu u kojoj se na istoj proizvodnoj traci gdje je montaža 100 posto automatizirana proizvode modeli Citroën C4 i C4 X uz benzinske, dizelske i baterijsko-električne pogonske sklopove

U nekadašnjem madridskom radničkom predgrađu Villaverde, koje je nastalo 1950-ih godina Francovom industrijalizacijom Španjolske, smjestila se istoimena tvornica izgrađena u to vrijeme, koja je danas u vlasništvu Stellantisa i u kojoj se proizvode dva nova Citroënova automobila, C4 i C4 X. Kao što i kvart Villaverde s novim modernim zgradama danas više ne izgleda kao prije 70 godina, tako je i tvornica modernizirana, uvelike robotiziranana i prilagođena najnovijim proizvodnim tehnologijama i uz solarne panele na krovu.

No, već na pročelju i u krugu tvornice te u samom pogonu osjeti se nostalgičan duh starih vremena i tradicija gradnje automobila, kao, primjerice, u Opelovoj tvornici u Rüsselsheimu ili BMW-oj tvornici u Munchenu. Usto, danas je zaista rijetkost da je tvornica automobila smještena tako blizu samog središta jedne metropole.

Kako bi je prilagodili novoj CMP platformi PSA je još prije pristupanja Stellantis grupi uložila 144 milijuna eura, a danas s iste proizvodne trake izlaze dva Citroënova modela - manji C4 i veći C4 X. Posebno je zanimljivo što se dva različita modela proizvode u isto vrijeme pa tako šetajući tvornicom možete vidjeti kako iz lakirnice zajedno izlaze oba modela, baš kao i na montaži prvo C4 X pa odmah iza njega C4 i obratno. Štoviše, oba se modela proizvode s tri vrste pogonskih sustava, tradicionalni benzinski i dizelski te baterijsko-električni pogon. Dakle, proizvodnja je koncipirana tako da je svejedno treba li se u automobil ugraditi dizelski motor ili elektromotor i baterija. C4 X, zbog čijih smo prvih vožnji i stigli u Madrid, tek se počeo proizvoditi, a udio električnog e-C4 je 35% u ukupnoj proizvodnji. Usto, prva je to tvornica Stellantis grupe koja je u montaži 100% automatizirana.

Lakirnica, u kojoj automobili ostaju oko devet sati, gotovo je u potpunosti robotizirana, baš kao i montaža karoserije, nakon koje lim dolazi na ugradnju drugih dijelova. Slično je i s podvozjem automobila, većinu posla obavljaju strojevi, dok radnici većinom pomažu i nadziru njihov rad. Precizni roboti nakon što se ugradila armaturna ploča i mjenjač montiraju i stakla te vrata automobila. Čak i prijevoz po pogonu vrše samovozeći dostavni strojevi i kolica. Srećom, bez ljudi se još uvijek ipak ne može, pa u tvornici radi oko 1300 ljudi. Trenutačno rade u dvije smjene zbog još uvijek izraženih problema s nedostatkom dijelova. Nadaju se da će na proljeće opet raditi u tri smjene.

 

 

Narudžbi ne nedostaje, pokazuje to kao šipak pun parking s proizvedenim automobilima, no dok ih kupci iščekuju, automobili čekaju transport koji je poremećen zbog nedostatka vozača tegljača i općenito dobavnih pravaca. Čudna vremena. Svakoga se sata u tvornici proizvede 30 automobila, odnosno trenutno dnevno s proizvodne trake silaze 444 Citroëna "ispod čekića".

U skladu s ekološkim zahtjevima, na krovu glavne tvorničke zgrade postavljeno je 15.000 solarnih panela i otvorena solarna elektrana snage 6,7 MWp. Godišnje proizvede 10.287.000 kWh struje, što je 31% ukupne godišnje potrošnje tvornice, odnosno dostatno za godišnju potrošnju struje za 560 e-C4 (200.000 km dnevno).

 

 

 

Od traktora do modernih električnih ë-C4 i ë-C4 X

Od traktora do modernih električnih Citroëna ë-C4 i ë-C4 X bogat je put koji je prošla madridska tvornica Villaverde. Davne 1954. otvorila se kao Barreiros, proizvođač dizelskih motora za traktore, kamione, autobuse i automobile. Šezdesetih godina tvornicu je preuzeo američki Chrysler i proizvodio je europske verzije Dodge Darta, a kasnije i nekoliko modela francuske Simce. Chrysler tvornicu 1978. prodaje PSA grupaciji, koja na početku tamo proizvodi Talbot automobile, a kasnije su se u tvornici u Madridu proizvodili legendarni Peugeot 205 i model 309, pa cjelokupna gama Peugeota 207: 207, 207 SW i 207 CC. Proizvodio se u njoj i dio Citroëna C3 te cjelokupna proizvodnja Citroëna C3 Pluriel. Godine 2014. u Madridu se proizvodio C4 Cactus, a 2021. C4 i ë-C4 te lani C4 X i ë-C4 X.

Citroen i Španjolska imaju posebnu vezu jer postoje još tvornice u Zaragozi (Citroen C3 Aircross) i kultna u Vigu otvorena 1958. u kojoj se proizvodio niz modela, od starta sa Spačekom do Berlinga III danas.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije