POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU

VIDEO Elon Musk pretekao Matu Rimca: Bombastično predstavio svoje robotaksije Cybercab

Tesla robotaksi
Foto: Tesla/REUTERS
1/5
11.10.2024.
u 09:30

Za razliku od drugih električnih vozila, Elon Musk kazao je kako robotaksi neće imati utikač, već će se puniti vožnjom preko ploče za punjenje

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, predstavio je u četvrtak u Kaliforniji robotaksi te svoju viziju "zabavne, uzbudljive budućnosti." Prije pet godina, Musk je predvidio da će njegova flota robotaksija biti spremna za godinu dana. Tijekom svoje prezentacije u četvrtak navečer, i sam je priznao: "Imam tendenciju da budem pomalo optimističan s vremenskim okvirima." Predstavljanje proizvoda, koje je milijunima gledatelja prenosio uživo na platformi X, započeo je s 53 minute zakašnjenja. To, kako se čini, nije smetalo publici koja je uživo čekala priliku da se provoza u 50 samovozećih vozila koja su kružila oko studija.

Musk je predstavio Cybercab, vozilo bez upravljača koje je posebno dizajnirano za prijevoz putnika bez prisutnosti vozača, a za koje je rekao da bi trebalo biti u proizvodnji do 2026. godine. "Bit će to kao da sjedite u udobnom malom salonu", rekao je. "Da, bit će sjajno." Za razliku od drugih električnih vozila, kazao je kako robotaksi neće imati utikač, već će se puniti vožnjom preko ploče za punjenje. Pokazao je i veće vozilo Robovan za koje je rekao da može prevoziti do 20 putnika ili predmete. Pritom nije naveo vremenski rok za uvođenje tog vozila, navodi CNN.

Tesla već nudi, kao opciju na svojim automobilima, ono što naziva Full Self-Driving (FSD) čija je trenutačna cijena 8000 dolara. No unatoč svom nazivu, Tesla kaže da vozači moraju nastaviti sjediti na vozačkom sjedalu, spremni preuzeti kontrolu nad vozilom čak i kada je u FSD modu. Musk je u četvrtak rekao da će Tesle s FSD-om moći raditi, gdje god to državni regulatori dopuste, bez ljudske intervencije, predviđajući da će se to dogoditi u Kaliforniji i Teksasu do sljedeće godine. 

Musk je inzistirao na tome da podaci tvrtke pokazuju da je FSD već sigurniji od automobila koje voze ljudi. Ali, drugi koji su testirali tu značajku pitaju se je li to istina. Jedna neovisna služba za testiranje, AMCI Testing, otkrila je da vozači trebaju preuzeti kontrolu u prosjeku svakih 20 kilometara.

GALERIJA Vraćaju li se povoljniji auti? Dacia objavila detalje o velikom SUV-u za manje od 25.000 eura
Tesla robotaksi
1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije