DETALJNO ISTRAŽIVANJE

Šokantni podaci o uvezenim automobilima u Hrvatsku: 'Kupci su često nesvjesni...'

Foto: Shutterstock
1/4
15.10.2024.
u 10:52

U tom istraživanju o transparentnosti tržišta Hrvatska je ove godine kao i lani na 15. mjestu, među 25 analiziranih zemalja.

Oko 2,5 posto polovnih uvezenih auta u Hrvatsku ima lažiranu kilometražu i to u prosjeku za 75.300 kilometara, a 55 posto svih vozila pregledanih na platformi carVertical sudjelovalo je u prometnim nesrećama, s prosječnom vrijednošću oštećenja od 3.207 eura, pokazalo je istraživanje tvrtke carVertical. U tom istraživanju o transparentnosti tržišta Hrvatska je ove godine kao i lani na 15. mjestu, među 25 analiziranih zemalja.

"Svake godine tisuće kupaca kupuju vozila sa skrivenim nedostacima i lažiranom kilometražom, često nesvjesni da preplaćuju za automobil u lošem stanju", navodi se u analizi carVerticala. Slovenija je u istom je istraživanju zauzela 10. mjesto, a Mađarska je 17-a. Istraživanje tvrtke carVertical provedeno između listopada 2023. i rujna 2024. pokazalo je da je u Hrvatskoj 2,5 posto automobila s lažiranom kilometražom, s prosječnom korekcijom od 75.300 kilometara.

Budući da cijena automobila izravno ovisi o njegovoj kilometraži, vozači koji kupuju takva vozila znatno preplaćuju njihovu vrijednost. Iako su stope izmjene brojača kilometara u Hrvatskoj pale s 3,5 posto u 2023., ista pozicija na ljestvici mogla bi se pripisati većoj prosječnoj krivotvorenoj kilometraži.

VEZANI ČLANCI: 

Prošle je godine automobilima u Hrvatskoj u prosjeku  lažirana kilometraža za 70.439 kilometara. Značajna je i statistika za oštećene automobile: više od polovice (55 posto) svih vozila pregledanih na carVertical platformi u Hrvatskoj sudjelovalo je u prometnim nesrećama, s prosječnom vrijednošću oštećenja od 3.207 eura. Vozači koji kupuju uvezena vozila suočavaju se s najvećim rizikom kupnje automobila s krivotvorenom kilometražom ili prošlim oštećenjima. Prosječna starost kupljenih vozila u Hrvatskoj je 8,1 godina, što ukazuje na to da su automobili u Hrvatskoj uglavnom mlađi u usporedbi s onima u drugim istočnoeuropskim zemljama.

UK najtransparentniji

Kao i prethodnih godina, Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je najtransparentnije tržište rabljenih automobila među svim zemljama koje su sudjelovale u istraživanju. Samo 2,1 posto automobila imalo je lažiranu kilometražu, a 17,8 posto vozila bilo je oštećeno.  U prvih pet najtransparentnijih zemalja još su Italija, Švicarska, Njemačka i Švedska.

>>> FOTO Kako prepoznati je li rabljeni automobil bio ozbiljno oštećen

1/11

Najmanje transparentne zemlje uključene u istraživanje bile su Ukrajina, Latvija, Litva, Rumunjska i Estonija. Ta su tržišta također bila najniže rangirana prošle godine. Visok udio automobila s lažiranom kilometražom i oštećenjima, zastarjeli vozni park i visoke stope uvoza doprinose tome da se ta tržišta smatraju izuzetno netransparentnim i rizičnim.

Najveći broj prevara s kilometražom među europskim zemljama zabilježen je u Latviji (11,1 posto) i Ukrajini (9,6 posto). Najveći udio oštećenih automobila pronađen je u Poljskoj (62,1 posto) i Slovačkoj (60,5 posto).

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

1/6
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Aurel
Aurel
11:32 15.10.2024.

naslov: "Nevjerojatno koliko ih ima lažnu kilometražu".... a onda u tekstu: "Oko 2,5 posto polovnih uvezenih auta u Hrvatsku ima lažiranu kilometražu " - HAHAHAHAHAHAHA... zaista JAAAAAAAKO puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije