Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvati, Srbi i Crnogorci mobitele vole više od Slovenaca i Makedonaca

mobitel1-txt.jpg
import
06.02.2008.
u 21:28

Siromašne zemlje još su uvijek daleko iza bogatih u dostupnosti i korištenju mobilnih telefona i internetske tehnologije, a Hrvatska se nalazi među zemljama s najvećim rastom mobilne telefonije u Europi, objavili su Ujedinjeni narodi. Slična je situacija i u ostalim zemljama naše regije.

Najveći porast korisnika mobilne telefonije u Europi zabilježen je u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Estoniji, Latviji i Poljskoj. Afričke zemlje imaju najveću stopu rasta korisnika mobilne telefonije na svijetu, a slijede ih Azija i Latinska Amerika.

Unatoč fleksibilnosti mreža mobilne telefonije, ruralna područja u Africi pate zbog nedovoljne pokrivenosti i skupoće uređaja.

Penetracija mobilne telefonije u Hrvatskoj iznosi oko 120 posto što znači da imamo daleko više mobitela nego stanovnika. Građani se često odlučuju na korištenje više operatera kako bi smanjili troškove. T-Mobile i VIPnet broje nešto više dva milijuna korisnika dok ih je najmlađi operater, Tele2, skupio blizu 600.000. Svi domaći operateri stalno povećavaju broj korisnika, a stope odlijeva gotovo su zanemarive.

Skoro svaki Crnogorac nosi dva mobitela
Europski rekorder je Crna Gora gdje penetracija mobilne telefonije iznosi čak 168 posto. Na tržištu su prisutna tri operatera i to T- Mobile CG, Promonte (Telenor) i m:tel (Telekom Srbija). Iako je m:tel počeo s radom prije nešto više od pola godine, njihov se broj korisnika već popeo na gotovo 300.000. To je tek nešto manje od broja korisnika na preostala dva operatera koja su na tržištu već 10-ak godina.

I Srbija ima više mobitela nego stanovnika, a udio korisnika mobilne telefonije iznosi 109 posto. Vodeću poziciju ima državni MTS (Telekom Srbija) koji broji 5.3 milijuna korisnika dok norveški Telenor (bivši Mobtel) ima 2.9 milijuna korisnika. VIP Srbija, koji je u vlasništvu austrijskog Mobilkoma, neslužbeno broji oko 200.000 korisnika. VIP je u Srbiji treći operater, a s radom je započeo u srpnju prošle godine.

Slovenci mobitele vole manje od Hrvata
Iako je Slovenija članica EU i ima najbolji standard od svih ranije nabrojanih zemalja, penetracija mobilne telefonije u toj zemlji iznosi tek 90 posto. Državni Mobitel ima 1.4 milijuna korisnika, a Mobilkomov SiMobil oko pola milijuna. Treći operater Vega ugasio se prije godinu i pol dana, a nedavno ga je zamijenio domaći Tušmobil čiji broj korisnika zasad nije poznat.

Slaba platežna moć možda je uzrok vrlo niske penetracije u Makedoniji. Tek 65 posto Makedonaca ima mobilni telefon, a korisnici su jedne od tri mreže. T-Mobile Makedonija ima najveći broj korisnika, njih 900.000, a slijedi Cosmofon (u grčkom vlasništvu) s nešto više od pola milijuna. Vip Makedonija je najmlađi operater čiji broj korisnika zasad nije poznat.

Nešto niži udio korisnika mobitela u stanovništvu ima i Bosna i Hercegovina. Blizu 80 posto građana te zemlje koriste se mobilnim mrežama m:tel (Telekom Srpske), BH Mobile i Eronet (HT Mostar). BH Mobile ima 1.8 milijuna korisnika, m:tel BiH 1.2 dok Eronet broji oko 700.000 korisnika.

Na Kosovu dva operatera
Na Kosovu djeluju dva operatera. Prije nekoliko godina s radom je počeo Monaco Telecom, a od prosinca na tržištu je i operater Ipko u vlasništvu Telekoma Slovenije. Signali srbijanskim mreža prisutni su uglavnom u sjevernim područjima Kosova gdje žive Srbi. Službenih podataka o broju korisnika zasad nema.

Osim država naše regije, vrlo visoka penetracija mobilne telefonije karakterizira i još neke europske zemlje. U Italiji ona iznosi 146 posto, u Litvi 144, u Grčkoj 138, u Bugarskoj 133, u Portugalu 125, Češkoj 123, a u Estoniji 117 posto.


Još jedan mobitel radi posla, uštede ili ljubavnice/ka

Koji su razlozi za korištenje više operatera i mobilnih telefona dalo bi se nagađati. Neki takvom kombinacijom žele uštedjeti na pozivima i od svakog operatera izvući ono najpovoljnije. Velik broj građana ima i poslovni i privatni mobitel što ih također svrstava u kategoriju onih koji posjeduju više od dva telefona. Neki se pak na "rezervni" broj odlučuju radi tajnosti pa ga daju u raznim seks oglasima, u chat sobama, za vrijeme izlazaka, a sve u svrhu sastanka sa željenom osobom. Za postojanje još jednog broja često im ne znaju partneri, prijatelji, obitelj i rodbina. Postoje i entuzijasti koji jednostavno žele testirati kako rade operateri pa koriste sve dostupne mreže i procjenjuju njihovu kvalitetu. Bilo kako bilo, broj mobilnih telefona u Hrvatskoj svakim je danom sve veći.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije