Raketa na struju

Hyundai Ioniq 5 N: Čak 650 KS i 3,5 sekundi do stotke

Foto: Hyundai
1/5
28.07.2024.
u 12:44

Ioniq 5 N predstavlja novi segment električnih vozila visokih performansi zahvaljujući novim tehnologijama i povećanoj sposobnosti vožnje na stazi

U Hrvatskoj je predstavljen Hyundai Ioniq 5 N, najsnažniji Hyundaijev automobil svih vremena koji razvija do 650 KS i s mjesta do 100 km/h dojuri za samo 3,5 sekunde. Dakako, Ioniq 5 N pogoni isključivo struja. Cijena mu još nije poznata, ali već se može naručiti u pretprodaji.
Kad je već Hyundai iz prodaje u Europi povukao benzinske verzije s N značkom, odlične sportske automobile i20 N, i30 N i Konu N, i to zbog ekoloških normi, na Starom kontinentu će prodavati električne sportske automobile koje potpisuje njihov posebni Motorsport N odjel. Prvi će tako biti ponuđen upravo Ioniq 5 N, koji smo imali priliku vidjeti i u njega sjesti na predstavljanju redizajniranog Tucsona. Dakako, u plavoj N boji i možemo reći da izgleda sjajno izvana, ali i iznutra.
Ioniq 5 N predstavlja novi segment električnih vozila visokih performansi zahvaljujući novim tehnologijama i povećanoj sposobnosti vožnje na stazi. Ističe se svojim futurističkim, ali istovremeno elegantnim dizajnom. Oštre linije i aerodinamične forme stvaraju dinamičan izgled karakterističan za automobile koje vidimo na trkaćim stazama. Ipak, Ioniq 5 N jest trkaći automobil, ali za svaki dan.
Sportski duh N verzije dodatno je naglašen elementima poput agresivnijeg prednjeg branika s aktivnim rešetkama za dodatno hlađenje kočnica, stražnjeg N spojlera u obliku krila s otvorima za zrak i 21-inčnih aluminijskih naplataka s vrhunskim Pirelli P-Zero gumama, koji od reda poboljšavaju performanse.

 


Unutrašnjost Ioniq 5 N prenosi izgled brze i moćne obitelji N s primjenom elemenata s tom oznakom, uključujući upravljač, sjedala, rubne ploče vrata i metalne papučice te je optimizirana za vožnju stazom. Načini vožnje mogu se prilagoditi i uskladiti sa svakim gumbom u raznim kombinacijama kako bi se maksimalno povećao zabavni duh vožnje. Središnja konzola optimizirana je za vožnju stazom sa štitnicima za koljena i potporom za potkoljenicu, kao i kliznim naslonom za ruke. N sjedala imaju ojačane podupirače koji tijelo drže stabilnim čak i u slučaju oštrog skretanja.
Uz ubrzanje od 0-100 km/h za samo 3,5 s, ukupnu snagu iz dva elektromotora od 609 konjskih snaga, odnosno 650 KS u načinu rada N Grin Boost, te maksimalnu brzinu od 260 km/h, Ioniq 5 N je pravi sportaš. Baterija kapaciteta 84 kWh puni se od 10% do 80% za samo 18 minuta. Uz N Drift Optimizer na svoje će doći ljubitelji driftanja. Unatoč moćnim performansama, Ioniq 5 N pruža visoku razinu beskompromisne sigurnosti u svakom trenutku vožnje zahvaljujući modernim sustavima pomoći u vožnji Hyundai Smart Sense.
Uz to, opremljen je najnovijim sustavima pomoći vozaču i naprednim infotainment sustavom sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Ključne riječi

Komentara 1

RO
Romica
16:21 28.07.2024.

Odvoziš 5 godina i možete baciti i još platiti recikliranje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije