Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponuda odlična

Istražili smo cijene na osječkoj tržnici: Evo što se može kupiti za deset eura

tržnica u Osijeku
Foto: Suzana Lepan Štefančić
1/3
03.07.2024.
u 08:11

Kupujem par uobičajenih namirnica, al dosta je sve poskupjelo otkako je euro uveden - kaže nam jedna domaćica koju smo susreli u subotu ujutro na tržnici

Krenete li s deset eura na glavnu osječku tržnicu na Gajevom trgu, kući ćete donijeti, primjerice, po kilogram rajčica, paprika i luka te marelica. Dovoljno za sataraš za ručak i voćni desert. Prisjetimo li se da je 10 eura nekadašnjih 75 kuna, na svakome je da prosudi je li mu to previše za takav objed.

Raspon cijena

Prošetali smo osječkom tržnicom i provjerili cijene. Krastavci, luk i mladi kupus stoje po 1,50 eura za kilogram. Rajčice su, ovisno o kvaliteti, od 2 do 3 eura, ali uglavnom su po 3. Paprike su od 2 do 2,5 eura. Mahune su tri eura po kilogramu. Kruške su 3,5 eura, marelice 2,5. Lubenica je u prosjeku 1,30 eura. Za 25 dekagrama borovnica, treba izbrojati 3 eura. Kilogram bi, dakle, bio 12 eura ili gotovo stotinu nekadašnjih kuna.

Što kupci kažu na takve cijene? - Visoke su. Kupujem par uobičajenih namirnica, al dosta je sve poskupjelo otkako je euro uveden - kaže nam jedna domaćica koju smo susreli u subotu ujutro na tržnici.

"Plaćala sam i skuplje..."

Je li joj puno izdvojiti 3 eura za kilogram rajčica? - Pa, plaćala sam i po 4 eura. Puno je, ali kupim. Suprugu i meni ne treba puno, sami smo, a i naša su primanja pristojna pa si priuštimo. No, za primanja u Hrvatskoj, to je puno - dodaje ona. Ponuda je, pak, izvrsna, a doslovno mami mirisima i bojama.

- Da, ima zaista svega, ali kupila sam si mjericu za tri eura borovnica i kilogram marelica, danas ću se nagraditi. Domaće je, domaće, iako, jeftinije mi je kupovati u trgovinama pa kombiniram - smješka se jedna umirovljenica.

 

GALERIJA Jeste li ih posjetili? Ovo je 10 najboljih povijesnih znamenitosti na hrvatskoj obali!
tržnica u Osijeku
1/12
Ključne riječi

Komentara 1

ED
edgar2
09:30 03.07.2024.

Zdravija hrana po definiciji ne može biti jeftina...! Hrana (voće i povrće) može biti jeftinija ako se uzgaja na velikim površinama i primjenom najviše tehnologije i agrotehničkih mjera, gdje se ostvaruju visoki prinosi (ali ne i visoka kvaliteta) pa se može doći tim putem do zarade...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije