Buncek u tortilji, fileki s pancetom, začinskim biljem i parmezanom, hrskave sardine iz Jadranskog mora, očišćene i pržene u panko mrvicama uz salsu od avokada, manga, krastavaca i mente s dresingom od citrusa i maslinovog ulja te kreme od kokosa i limete, sočan juneći burger s marmeladom od luka, kiselim krastavcima i ukiseljenom ljutikom uz kremasti umak sa senfom i hrskavom rikolom, hrskavo-kremasti kroketi od kulena s marmeladom od paprike, aiolijem od paprike, rikolom i ukiseljenim lukom, vruće štrukle punjene svježim kravljim sirom i zapečene s vrhnjem, čokoladni mousse s višnjama, crumble od brusnica, jabuke kuhane u bijelom vinu, soku od naranče i kori cimeta poslužene s finom kremom od oraha, umakom od vanilije i karamela... – zvijezde su gastronomske ponude koje se ovih dana za zagrebačkom Adventu mogu kušati u kućici hotela Esplanade na Oleander terasi. Kao dio blagdanskog spektakla Fooling Around: Felicita – koji u metropolu donosi dašak Venecije, dobar glazbeni program i gastronomsku street ponudu 's pomakom', Esplanadina terasa je, naime, nezaobilazna destinacija gurmana, a gastronomske senzacije iz tog kultnog zagrebačkog hotela i ove sezone potpisuje chefica Ana Grgić Tomić koja je s portalom Vecernji.hr podijelila recept za buncek u tortilji. Klasičnu zimsku deliciju Ana je sa svojim timom za Fooling Around zapakirala u slasnu tortilju, a okuse zaokružila domaćom kremom od hrena i začinskog bilja – savršen zimski comfort food uz dodatak tradicije.
Buncek tortilja chefice Ane Grgić Tomić (za otprilike osam tortilja)
Sastojci:
- 1 buncek
- 500 g kiselog zelja
- 8 tortilja
- Za umak:
- 250 g majoneze
- 70 g hrena
- 10 g domaće crvene paprike
- ulje od češnjaka – po želji
- peršin – po želji
Priprema:
Buncek stavite u veliki lonac s dovoljno vode da ga u potpunosti prekrije te ga kuhajte na srednje jakoj vatri sat i pol do dva, sve dok meso ne postane mekano i sočno. Dok se buncek kuha, kiselo zelje lagano isperite u vodi kako biste uklonili višak soli ili kiselosti, a zatim ga stavite u lonac s malo maslinovog ulja i pospite slatkom paprikom. Lagano ga propirjajte dok ne omekša i upije začine, pa ga zalijte povrtnim temeljcem. Pustite da se zelje lagano kuha na tihoj vatri otprilike pola sata, povremeno miješajući. Kada je buncek kuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, ogulite kožu i narežite meso na manje komade. Na kraju meso umiješajte u kuhano kiselo zelje.
Priprema umaka:
U zdjelici pomiješajte majonezu, hren, sitno sjeckani peršin, ulje od češnjaka i crvenu papriku. Dobro izmiješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Na svaku tortilju ravnomjerno razmažite pripremljeni umak. Dodajte mješavinu bunceka i kiselog zelja na sredinu tortilje. Zamotajte tortilju čvrsto, savijajući rubove prema unutra kako biste spriječili curenje nadjeva. Zamotane tortilje stavite na tavu ili u pećnicu i pecite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i lagano postanu hrskave.