Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE VIJESTI ZA VLASNIKE

Ovi automobili drastično gube cijenu: Od lipnja prošle godine do čak 40 posto

FILE PHOTO: Tesla hands over first cars produced at new plant in Gruenheide
Foto: POOL/REUTERS
1/4
04.07.2024.
u 08:42

Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan,zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati.

Koliko električna vozila gube na vrijednosti? Pa čini se da gube dosta, barem prema studiji koju je objavio portal specijaliziran za kupnju i prodaju rabljenih vozila iSeeCars. Prema rezultatima te studije, vrijednost rabljenih električnih vozila pada puno brže od rabljenih vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem i hibridnih vozila. Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od lipnja prošle godine, dok je prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju. Premda je pad cijena rabljenih električnih vozila dramatičan, zbunjuje je što nema naznaka da će se vrijednosti rabljenih električnih vozila stabilizirati. U jednom će trenutku cijene rabljenih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nismo dosegnuli tu točku, piše Revija HAK.

VEZANI ČLANCI

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. Portal iSeeCars usporedio je vrijednost BMW-a serije 3 u usporedbi s onom rabljenog Tesla modelom 3. U lipnju 2023. model 3 imao je prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2635 dolara, ali u svibnju 2024. situacija se okrenula pa model 3 ima prosječnu cijenu 4806 dolara nižu od BMW-a. Kao primjer navode i BMW X3 i Teslin model Y. U prosjeku je model Y bio 4570 dolara skuplji od X3 u siječnju 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u svibnju 2024. godine.

FOTO Oštećeni krovovi, razbijeni automobili: Snimke iz zraka otkrivaju razmjere katastrofe u Bošnjacima

FILE PHOTO: Tesla hands over first cars produced at new plant in Gruenheide
1/21
Ključne riječi

Komentara 11

GU
guslač
09:13 04.07.2024.

Pa normalno. Kad od auta napraviš gadget onda mozeš očekivati da će biti sve bezvredniji s vremenom.Da su bar ostavili neke standardizirane baterije koje si možeš uvijek zamijeniti, ostala bi cijena rabljenom električnom autu s vremenom viša. Ovako kad se baterija potroši možeš ga baciti zajedno sa starim mobitelom.

LL
lijepa_li si
11:50 04.07.2024.

ma nema veze. spašavanje zemlje nema cijenu. stare baterije odložit negdje u ,,trećem svijetu,,

ST
sttipe
20:16 05.07.2024.

Jednostavna GARANCIJA OD 50 GODINA, na sve osim baterije, i obaveza zbrinjavanja/reciklaže proizvođaču baterija, miče švercere, lo.ove, i "devastatore za dolar", iz ovog posla, i rješava većinu problema elektrifikacije prometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije