iQ magazin

Kako se snaći u gomili objava na Facebooku

facebook
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
13.03.2014.
u 16:45

Mnogi korisnici žale se da sada vide premalo novog sadržaja te da im na vrh newsfeeda prečesto dolaze stalno jedni te isti, već zastarjeli statusi

Jeste li primijetili da statuse nekih prijatelja ili stranica na Facebooku koje ste lajkali jednostavno ne vidite osim ako ne odete izravno na njihove profile? Ili, recimo, da vam se na vrhu newsfeeda svako malo pojavljuje jedan te isti status svaki put kada ga netko komentira?

Ako jeste, onda je to upravo ono što Facebook i želi da vidite, odnosno ne vidite. Naime, Facebook je nadogradio algoritam prema kojem odlučuje što se i koliko često prikazuje korisnicima u newsfeedu.

Gužva na newsfeedu
U neka dobra stara vremena (prije pet-šest godina), kada su na toj društvenoj mreži bili samo klinci i ekipa s fakulteta te tu i tamo neki informativni portal ili tvrtka, pregled sadržaja koji se pojavljivao u newsfeedu bio je relativno jednostavan jer ga nije bilo toliko kao danas.

Međutim, situacija se prilično promijenila. Na Facebook su došli i mama i tata, teta i baka, a i kvartovski dućan ima svoju Facebook-stranicu.

Prosječni korisnik Facebooka danas ima oko 300 prijatelja i lajkao je otprilike 40 različitih stranica. Ako se, recimo, ulogirate na Facebook jednom dnevno, možete očekivati da će vas u prosjeku dočekati 1500 novih statusa, slika i članaka. Imate li volje i vremena barem pogledom proletjeti kroz sav taj novi sadržaj? Vjerojatno ne. Upravo vam zato ekipa iz Facebooka i želi asistirati pri tome. Dakako, ne znači da u tome uvijek i uspijevaju...

Sve što lajkate – računa se
Parametara u spomenutom algoritmu ima mnogo; koliko često lajkate, komentirate i dijelite nečiji sadržaj, s kojim tipom sadržaja imate najviše interakcije (status, slika, video ili link), koliko je neki sadržaj imao interakcija i prije nego što ste se vi logirali ili osvježili svoj newsfeed.

Na primjer, vaša prijateljica Ana zna podijeliti dobru fotografiju i njene fotografije često lajkate. S druge strane, Ana nema pretjerano razvijen smisao za humor kad piše, tako da kad i objavi post u kojem je samo tekst, često prođe bez puno lajkova, a što je ključno – i bez vašeg.

Facebook iz takvih obrazaca ponašanja zaključuje da su vama puno interesantnije Anine slike te njih gura u prvi plan, a Anine tekstualne statuse “zakopa” tako daleko u newsfeedu da vam otpadne prst vrteći kotačić na mišu dok dođete do njega. Tako se bira otprilike 300 različitih statusa dnevno koji bi prema Facebookovim mjerilima vama trebali biti interesantni.

Foto: VLm

Još uvijek je to impresivna brojka, ali ako uzmemo u obzir da je prosječno provedeno vrijeme dnevno na ovoj platformi u 2013. iznosilo oko 40 minuta, 300 statusa može se pregledati jedino ako se baš naumi.

Još jedan aspekt koji se ne smije zanemariti jest i sve veći udio posjeta s mobilnih platformi na kojima je još važnija filtracija sadržaja bitnog za korisnika jednostavno zbog načina korištenja.

Korisnik želi što brže pregledati što se događa među njegovom ekipom ili želi preletjeti važnije događaje u svijetu, a ovaj način filtriranja upravo to omogućava (ili bi barem to u teoriji trebao).

Implementacijom novog algoritma, uvođenjem hashtagova i favoriziranjem relevantnih izvora vijesti u newsfeedu Facebook želi ukrasti i dio tržišnog kolača Twitteru kao najbržem izvoru vijesti među društvenim mrežama...

Više o ovoj temi pročitajte u novom iQ magazinu. Donosimo i novosti sa sajmova u Las Vegasu i Barceloni – pročitajte sve o ovogodišnjem „wearable tech“ trendu i doznajte detalje o najiščekivanijem smartphoneu – Samsung Galaxyju S5. Izabrali smo vam opet najkorisnije i najzanimljivije aplikacije za vaše pametne uređaje, a donosimo i priču o 3D printerima – tehnologiji koja više nije rezervirana samo za one dubokog džepa. Pripremili smo vam, naravno, i recenzije najnovijih i najpopularnijih igara.

Očekuje vas i novi nagradni natječaj u kojemu vas Toshiba nagrađuje s tablet-računalom Encore.

Ne propustite novi broj iQ magazina za samo 9,90 kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
09:07 14.03.2014.

čim vođoh naslov pomisli REKLAMA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije