Različite tvrdnje

Koliko često zimi treba prati automobile?

Snijeg zabijelio Zagreb
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
19.01.2024.
u 11:00

Prije ulaska u autopraonicu također je potrebno ukloniti sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući preko karoserije i tako je oštetiti

Koliko često treba prati automobile zimi? Dok jedni tvrde da treba što češće, drugi tvrde da pranje u hladnijim mjesecima treba što više izbjegavati kako bi se zaštitio lak. ADAC piše kako automobile zimi treba jednako često prati kao i u ljetnim mjesecima. Je li istina da je automobil zimi zagađen ostacima soli na cesti? Da i ne. Izjava da zimska prljavština – agresivna, slana lužina – ima enormno korozivni učinak na lak, tj. da se mora što češće uklanjati, odnosi se samo na prethodno oštećene dijelove automobila (ogrebotine ili ljuštenje). Međutim, besprijekorno lakirane površine lako se mogu nositi s tim napadima prljavštine. Čak ni podnica vozila obično nema probleme s korozijom: uz tvornički izrađene brtve, poboljšanu zaštitu podvozja i korištenje pocinčanog lima, piše Revija HAK.

Preporuka je da se u praonice ne treba ići kada su temperature ispod -10 stupnjeva Celzija. Tako bi se izbjegao toplinski šok kada voda iz autopraonice, čija je temperatura između 10 i 30 'Celzijevaca', pokrije dijelove automobila koji su bili izloženi ledenoj hladnoći. Također je prije ulaska u autopraonicu potrebno ukloniti sve ostatke snijega i leda jer ih četke mogu povući preko karoserije i tako je oštetiti. 

VEZANI ČLANCI

VIDEO Hrvati iz Njemačke: 'Cijeli grad je blokiran, treba nam sat vremena za pet kilometara...'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije