TAJNE AGENCIJE

Igrate Angry Birds? Ovo morate znati!

Angry Birds
Foto: Rovio
27.01.2014.
u 22:34

Iz mnogih aplikacija za iPhone i Android u komunikacijske se mreže slijevaju privatni podaci

Američka i britanska tajna služba NSA i GCHQ razvijaju mogućnost za korištenje "propusnih" aplikacija za pametne telefone, kao što je megapopularna igra Angry Birds, piše Guardian pozivajući se na desetke povjerljivih dokumenata dobivenih od zviždača Edwarda Snowdena.

Naime, iz mnogih aplikacija za iPhone i Android u komunikacijske se mreže slijevaju osnovni podaci poput modela telefona i veličine ekrana, ali i privatne informacije kao što su dob, spol i lokacija. Neke aplikacije, stoji u dokumentima, mogu dijeliti čak i seksualno opredjeljenje korisnika. Mnogi korisnici nisu ni svjesni koje se sve informacije o njima šire preko interneta.

Takav sustav omogućuje tajnim službama da prikupljaju velike količine podataka s mobilnih uređaja putem postojećih alata za masovno prisluškivanje, umjesto da provaljuju u pojedinačne uređaje. Agencijama su takve informacije korisne jer teroristi i ostale njihove mete uvelike koriste telefone u planiranju i izvršavanju aktivnosti. NSA je dosad ukupno potrošila više od milijardu dolara na pokušaju prikupljanja podataka s telefona.

>> Odbor za nadzor privatnosti: NSA-in program je ilegalan

>> EVO kako je NSA špijunirala i računala koja nisu na internetu

Komentara 1

NH
nherceg
07:47 28.01.2014.

Je, opet velika belosvetska zavjera protiv jadnih malih ljudi, naroda i Hrvata sve u cilju uništenja naše privatnosti i našeg (jedinog) ispravnog puta. Jadna li vam majka, tko vas sili da igrate, idite u Sj.Koreju pa tamo uživajte u potpunoj privatnosti:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije