Električni Renault 4

Renault objavio prve fotografije nove četvorke

Foto: Renault
1/7
02.10.2024.
u 12:32

Moderna reinkarnacija kultnog modela koji je u prošlom stoljeću bio iznimno popularan u Hrvatskoj premijerno će biti predstavljena 14. listopada na pariškom salonu automobila

Renault je objavio prve "teaser" fotografije svog novog modela Renault 4 E-tech electric. Moderna izvedba legenradnog modela premijeru će imati 14. listopada na predstojećem Salonu automobila u Parizu.
Osvijetljena rešetka i uvlačivi platneni krov dva su nova obilježja koja utjelovljuju karakter, modernost i originalnost ovog automobila.
Renault 4 E-Tech electric je kompaktan s dužinom od 4,14 metara i jednako praktičan kao i njegov istoimeni kultni model koji je bio vrlo popularan u Hrvatskoj, a prema licenci se proizvodio u slovenskom Novom Mestu.
Originalni Renault 4 predtsvaljen je 1961. godine i napravio je revoluciju na automobilskom tržištu te stekao status simbola. Bio je to prvi Renaultov obiteljski automobil s motorom sprijeda, a nije imao tunel za prijenos pa mu je pod bio ravan. Postao je par-excellence prostranosti i praktičnosti, automobil za vožnju po gradovima i makadamu, radnim danima i vikendima, na posao i praznike. Bio je to automobil za svoje vrijeme i mjesto, i savršeno se uklapao u društvo tog doba. Postao je hit i prodao se u više od 8 milijuna primjeraka u više od 100 država svijeta. 
Novi Renault 4 E-Tech electric jednako je svestran kao i njegov prethodnik. I, poput njega, pravi izbor za moderno vrijeme: potpuno je električan, simpatičan i u korak s vremenom. Dugačak je 4,14 metara i savršen je partner u B segmentu nedavno predstavljenom Renaultu 5 koji je dugačak 3,92 metra. Koristi istu AmpR Small platformu, podlogu projektiranu za najbolji unutarnji prostor u klasi i beskompromisnu agilnost i udobnost. Renault 4 E-Tech electric proizvodit će se u Maubeugeu u Francuskoj, a u prodaju će stići 2025. godine.
 

Foto: Renault

Na fotografijama Renault je otkrio dio dizajnerskih rješenja vanjskog izgleda novog Renaulta 4. Duguljasta prednja rešetka ima precizan, neprekinut osvijetljeni rub koji okružuje okrugla LED prednja svjetla smještena na oba kraja. Renault 4 E-Tech electric prvo je Renaultovo vozilo koje ima pozadinski osvijetljeni amblem u središtu prednjeg dijela vozila – koji vas odmah podsjeća na svog prethodnika iz 1960-ih, ali s tehnološkom, modernom i originalnom aurom.
Umjesto imena modela na vratima prtljažnika stoji amblematski znak 4 s mekim sjajem.Trodijelna uspravna stražnja svjetla podsjećaju na model 4L, ali su opremljena današnjom tehnologijom i obnovljena prema suvremenim estetskim znakovima. Ona naglašavaju prepoznatljivu osobnost Renault 4 E-Tech electric, a sjajni crni obris dodaje dašak sofisticiranosti.
 


Na novom modelu su i prepoznatljivi trapezoidni prozori iznad stražnjih kotača koji proširuju boćne staklene površine. 
Podsjećajući na plastičnu zaštitu na kasnijim generacijama 4L, bočne stranice Renaulta 4 E-Tech Electric imaju tri paralelne isklesane linije koje se protežu prednjim i stražnjim vratima.
Naljepnica koja se proteže od bočnih strana vjetrobranskog stakla do lukova kotača ukazuje na karakteristične prednje branike originalnog Renaulta 4. Hommage za originalni oblik krova Renaulta 4 je nezaobilazan. Spojler na stražnjem kraju krova dodaje živopisni dodir silueti automobila.



Kut vrata prtljažnika, koji završava upadljivo niskim utovarnim pragom, jedno je od obilježja Renaulta 4 E-Tech electric.
Kromirani odbojnici i gumeni odbojnici iz 1960-ih su nestali, ali prednji i stražnji odbojnici dolaze s okomitim preklopnicima, što također podsjeća na originalni Renaulta 4.
Renault 4 E-Tech electric bit će dostupan i uz platneni krov na uvlačenje, pa će se njime moći voziti s vjetrom u kosi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije