Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija

Sveti gral elektromobilnosti: Bateriju za samo 10 minuta napuni do 80% kapaciteta

Foto: Polestar
1/6
08.05.2024.
u 08:00

Švedski Polestar i vodeći svjetski proizvođač baterija StoreDot uspješno su demonstrirali rad novih baterija. Do 80% kapaciteta napunili su ih za samo 10 minuta. Drugi im je cilj do kraja ove godine postići da auto nakon samo pet minuta punjenja može prijeći 160 km

StoreDot, pionir i svjetski lider u tehnologiji ekstremno brzog punjenja (XFC) baterija za električna vozila, i švedska marka električnih automobila Polestar došli su do prekretnice u elektromobilnosti. Demonstrirali su pionirsku tehnologiju baterija koja puni električno vozilo u samo deset minuta. Na toj je demonstraciji uspješno napunjena StoreDotova baterija od 77 kWh s ekstremno brzim punjenjem visoke energije (300 Wh/kg) s dominantnom silicijem, instalirana u prototip Polestar 5 - koji je potpuno spreman za vožnju – i to s 10% na 80% kapaciteta baterije za manje od deset minuta. Vozilo je zabilježilo dosljednu brzinu punjenja od preko 310 kW tijekom cijelog testnog postupka i vršnu snagu od više od 370 kW. Svi parametri ćelija, uključujući temperaturu, napon i napunjeni kapacitet, pratili su se cijelo vrijeme, a baterija niti u jednom trenutku nije premašila ciljnu radnu temperaturu koju su postavili inženjeri oba tima.

Ovime je pokazana StoreDotova mogućnost ugradnje u postojeći model automobila. Postignuće također utire put ekstremno brzom punjenju automobila korištenjem dostupne infrastrukture za punjenje, umjesto korištenja privatnih kućnih punjača. Ova prva svjetska demonstracija s 10-minutnim punjenjem baterijskih ćelija s dominantnim sadržajem silicija u električnom vozilu pokazala je dosad neviđene brzine punjenja koje bi trebale ukloniti zabrinutost potrošača oko punjenja, glavnu prepreku širokom prihvaćanju električnih vozila. Ključna prednost anodne tehnologije temeljene na siliciju je mogućnost daljnjeg pomicanja granica gustoće energije i brzine punjenja za još nekoliko generacija baterija. Nasuprot tome, konvencionalne grafitne anode već se približavaju svojim teoretskim granicama performansi, ograničavajući daljnji napredak. StoreDotov silikonski dizajn utire put ka održivim inovacijama u područjima kao što je ekstremno brzo punjenje. StoreDot je u siječnju najavio svoje ciljeve za 2024. godinu. Jedan je od njih ovo postignuće. Drugi ciljevi uključuju isporuku prizmatičnih B-uzoraka proizvođačima originalne opreme i potpisivanje strateških ugovora o proizvodnji. StoreDot ostaje ustrajan u proizvodnji svojih XFC ćelija koje bi trebale već ove godine omogućiti prelazak 100 milja, odnosno 160 km, nakon samo pet minuta punjenja. Tvrtka ima za cilj postići 160 km dosega nakon četiri minute punjenja 2026. i 160 km dosega nakon tri minute punjenja do 2028.

VEZANI ČLANCI:

Tek nešto ranije druga prijelomna točka u elektromobilnosti, također na području baterija, dogodila se u Kini. U Nanchangu je, naime, u tvornici električnih vozila s proizvodne linije sišao prvi u svijetu električni automobil kojeg pokreću natrij-ionske baterije tvrtke Farasis Energy. JMEV EV3 (Youth Edition) postavlja novi standard kao prvo električno vozilo klase A00 u svijetu opremljeno novim baterijama. Nudeći domet od 251 km, ovaj model zadovoljava dinamične potrebe vozača, uključujući svakodnevno putovanje na posao i gradsku vožnju. Natrij-ionska baterija tvrtke Farasis Energy ističe se kombinacijom slojevitih oksida i tvrdog ugljika, pokazujući impresivna mjerila u području baterija za električna vozila. Gustoća energije je od 140 do 160 Wh/kg.

Proizvođač navodi da je i sigurnost na visokoj razini: baterijske su ćelije uspješno prošle više testova uključujući ubod iglom, prekomjerno punjenje, prekomjerno pražnjenje, istiskivanje i namakanje. Dobrima su se pokazale i na niskim temperaturama - baterija zadržava kapacitet od preko 91 posto na -20°C. Proizvođač ne navodi koliki bi trebao biti životni vijek novih baterija, no kaže da njihov produženi vijek trajanja zadovoljava potrebe električnih osobnih vozila i dvokotača. Naravno, ne skrivaju ni planove za razdoblje pred nama. Farasis Energy priprema se za sljedeći veliki skok u tehnologiji baterija, odnosno za lansiranje svoje druge generacije natrij-ionskih baterija, što je također planirano za ovu godinu. Predviđa se da će imati energetsku gustoću od 160-180 Wh/kg, s planovima za povećanje na 180-200 Wh/kg 2026. godine, što bi joj omogućilo širi spektar upotrebe. S izvrsnim performansama pri niskim temperaturama, natrij-ionske baterije učinkovito rješavaju izazov s malim dometom s kojim se suočavaju električna vozila u hladnijim klimatskim uvjetima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije