Sigurnost

Vežite se, zakoni fizike vrijede i na stražnjem sjedalu auta

POJAS (1)
Robert Anić/Pixsell
03.04.2012.
u 14:00

Muškarci mlađi od trideset godina na stražnjem sjedalu najvjerojatnije neće zakopčati sigurnosni pojas

Čak 12.058 puta u prva dva mjeseca ove godine prometni su policajci ispisivali prijavu vozačima i putnicima koji u automobilu nisu vezali sigurnosni pojas. To je porast od 11 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je bez sigurnosnog pojasa uhvaćeno 10.864 osoba.

Ne volimo pojas

Nakon prebrze vožnje (27.408 prijava u prva dva mjeseca), nekorištenje sigurnosnog pojasa najčešći je grijeg hrvatskih vozača. No, ne samo njih, istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da jedna od pet osoba, po vlastitom priznanju, ne koristi sigurnosni pojas kad sjedi na stražnjem sjedalu, dok jedna od deset osoba sigurnosni pojas ignorira i na prednjem sjedalu.

Vozači i putnici u dobi od 17 do 34 najčešće zanemaruju potrebu vezivanja sigurnosnim pojasem, a upravo se u toj kategoriji najčešće bilježe i stradanja u prometnim nesrećama.

Čak 26 posto vozača s tri do šest godina vozačkog iskustva priznaje da ne koristi sigurnosni pojas. Muškarci mlađi od trideset godina na stražnjem sjedalu najvjerojatnije neće zakopčati sigurnosni pojas. No, istraživanja pokazuju i da jedna od pet osoba poginulih u prometnim nesrećama nije bila vezana, a vjerojatno bi preživjela da je sigurnosni pojas vezala. Suprotni slučajevi, kad postoje izgledi da bi poginuli preživio da nije bio vezan, iznimno su rijetki. Naime, u prometnim nesrećama najteže ozljede najčešće zadobiju osobe koje ispadnu iz vozila. Čak i ako ne ispadnu iz automobila, nevezani su ugroženi, jer, kad se vozilo sudari odnosno kad se zaustavi, nevezani putnici u njemu nastave nekontrolirano 'letjeti' po vozilu, udarajući pritom u druge putnike, sjedala, volan, vjetrobran. Osim što će tako ozlijediti sebe, ozlijedit će i druge.

Kazna od 500 kuna

Tijekom proteklog mjeseca prometni su policajci diljem Hrvatske pojačano kontrolirali upravo korištenje sigurnosnog pojasa, s posebnim naglaskom na putnicima na stražnjim sjedalima. Stoga za ožujak možemo očekivati još poraznije rezultate, odnosno još više prijavljenih vozača i putnika, koji će zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa platiti po 500 kuna kazne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije