Važni propisi

Biciklisti, evo na što morate obratiti pozornost u prometu

Večernjakova biciklijada
Pixsell
11.06.2014.
u 11:13

Obvezan je smjer desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja

S lijepim vremenom na ulicama je sve više biciklista, ali i policije koja ih često kažnjava zbog nepridržavanja propisa.

Dok vozači motornih vozila moraju položiti vozački ispit, biciklisti su oslobođeni tog dijela zakona, no to ne znači da ne moraju poznavati Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama.

Donosimo neke od najvažnijih propisa na koje biste morali obratiti pozornost:

Bicikl se prema slovu zakonu kreće ili biciklističkom trakom ili biciklističkom stazom. Razlika između dvaju pojmova je sljedeća: traka je dio kolnika namijenjen za promet bicikala koji se prostire uzduž kolnika i koji je obilježen uzdužnom crtom na kolniku i propisanim prometnim znakom; dok je biciklistička staza izgrađena prometna površina namijenjena za promet bicikala koja je odvojena od kolnika i obilježena propisanim prometnim znakom.

Izgled - svjetlo

Što se tiče izgleda bicikala i ostalih vozila sudionika u prometu, zakon decidirano zabranjuje na prednjoj strani imati svjetlosne, svjetlosno signalne ili reflektirajuće uređaje ili tvari koje daju svjetlo u boji (plava svjetla i sl.), a na stražnjoj strani, uređaje ili tvari koje daju bijelo svjetlo. Kazna za neposluh je pet stotina kuna. Bicikl ne mora imati upaljena svjetla kad je zaustavljen ili parkiran u naselju uz sam rub kolnika.

Skretanje i kretanje

Tristo kuna kazne slijedi za svaki propust obavještavanja ostalih sudionika o namjeri kretanja. Znači, pri skretanju je nužno rukom pokazati prema smjeru kojim se namjerava nastaviti, jednako kao što vozači motornih vozila moraju koristiti "žmigavce".

Obvezan je smjer desnom stranom kolnika, odnosno biciklističkom stazom ili trakom uz desni rub kolnika ili ceste u smjeru kretanja, a na traci ili stazi uređenoj i obilježenoj za dvosmjerni promet bicikala, desnom stranom trake ili staze u smjeru kretanja. Vozač je dužan kretati se obilježenim prometnim trakom koji se proteže uz desni rub kolnika, a ako trak nije obilježen, dužan je vozilo u kretanju držati što bliže desnom rubu kolnika i na tolikoj udaljenosti od njega da – s obzirom na brzinu kretanja vozila, uvjete prometa te na stanje i osobine ceste – ne ugrožava druge sudionike u prometu i ne izlaže sebe opasnosti. Inače, opet 300 kuna kazne.

Vozači bicikla dužni su kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako oni ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Ako se krećete u skupini, nema vožnje jedan pored drugoga, nego jedan iza drugoga. Odnosno, kako piše u Zakonu, ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni su kretati se jedan iza drugoga. Ako vas policajci ulove u prekršaju, morat ćete biti spremni platiti 300 kuna kazne.

Zaštitnu kacigu, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

>> Roditelji, djeca, prijatelji, parovi, susjedi...svi su slavili na 2 kotača

Komentara 1

DU
Deleted user
11:30 11.06.2014.

a što piše o vožnji po nogostupu,među pješacima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije