veliko poskupljenje

Divljanje cijena: Hoće li limun i rajčicu moći kupiti samo bogataši?

limun
Foto: Shutterstock
25.09.2014.
u 09:30

Cijena limuna u odnosu na kolovoz skočila je gotovo 34%, a rajčice za 60%

U posljednjih mjesec i pol dana cijene nekih dobara ''poletjele su u svemir'', a među njima se svakako ističu limun i rajčica. Povećanje cijena tih namirnica poprimilo je epske razmjere i na trogodišnjoj razini, javlja portal supermarketi.info.

Tako je cijena limuna u odnosu na kolovoz skočila za gotovo 34%. No, u odnosu na cijenu od prije tri godine, poskupljenje doseže nevjerojatnih 147%! Rajčica je pak u odnosu na kolovoz skuplja za 60%, a u odnosu na isti period prije tri godine čak 102%.

Ovi alarmantni trendovi poskupljenja jedan su od indikatora koliko nekvalitetno živimo kao nacija. Dok je baza zdrave prehrane poput voća, povrća, jaja, mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa sve skuplja, pojeftinjenje bilježe namirnice kojih bi u zdravoj prehrani trebalo biti sve manje, odnosno šećer, brašno i ulje. Osim limuna i rajčice, u zadnjih mjesec dana poskupjele su i tikvice i to za 99,89%, ali to ne treba čuditi jer ovo povrće izlazi iz sezone.

Osjetna je i razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije košarice. Ona sada iznosi 97,12 kuna i za 17,81 kuna je veća negoli prošlog mjeseca, što govori da se nastavlja trend velikih razlika između najpovoljnije i najnepovoljnije kupnje.

>>7 zdravih namirnica koje u prevelikoj količini mogu biti opasne

>>VIDEO: 9 cool činjenica o rajčicama koje vrijedi znati

Komentara 6

NP
nepotistički profiter
10:37 25.09.2014.

Svaki puta kada pročitam kakva su banana država samo se sjetim one naše; Imamo Hrvatsku..i krezube kockaste glave izvire iza ugla hrvajući se sa komunističkim okovima šireći riječ božju i sve je opet dobro

PO
pobjednik95
21:24 25.09.2014.

nismo bolje niti zaslužili

BU
bubimima
13:47 25.09.2014.

Konačno jedan malo realniji članak. A ne one priče o sve manjim cijenama i deflaciji. Tkogod ide na plac ili u markete po svakodnevne potrepštine, zna da su sve cijene samo veće, a ne manje. Unatoč embargu prema Rusiji, ne vidim nikakvo smanjenje cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije