Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreditiranje

Erste banka snizila naknade i kamate na stambene kredite

Petar Radaković
Boris Ščitar
16.08.2010.
u 16:43

Nove su kamate za stambene kredite u rasponu od 6,35 do 6,90 posto, u odnosu na prethodne vrijednosti od 6,60 do 7,20 posto. Do kraja godine prepolovit će se i naknade za obradu stambenih i adaptacijskih kredita.

Nastavlja se trend obuzdavanja kamata; nakon dvije godine konstantnog rasta, od početka 2010. kamate lagano padaju. Ponajprije se to odnosi na stambene kredite, čije su kamate prve korigirale Zagrebačka i Privredna banka, no padaju i troškovi drugih vrsta kredita.

Najnoviji je potez Erste banke, koja od ovog tjedna za različite modele stambenih kredita primjenjuje kamate u rasponu od 6,35 do 6,90 posto, u odnosu na prethodne vrijednosti od 6,60 do 7,20 posto. Do kraja godine prepolovit će se i naknade za obradu stambenih i adaptacijskih kredita, pa nova naknada kredita za kupnju stana iznosi 0,50 posto, kredita za gradnju i rekonstrukciju 0,62 posto, kredita za kupnju uz adaptaciju 0,75 posto te kredita za adaptaciju jedan posto. Banka je povećala i maksimalni mogući iznos kredita s 250 na 500 tisuća eura, a rok otplate na 30 godina.

Niže kamate vrijede u Erste banci i za nove gotovinske kredite namijenjene umirovljenicima koje je spustila s raspona od 9,50 do 10 posto na 9,35 posto. Najveći iznos kredita Erste banka povećala je na protuvrijednost 4500 eura te produžila rok otplate s 36 na 48 mjeseci. Maksimalan iznos kredita povećala je i za ostale gotovinske kredite, s 20 na 30 tisuća eura, a rok otplate produžen je s dosadašnjih osam na deset godina, ovisno o procjeni kreditne sposobnosti klijenta.

Nešto povoljniji uvjeti kreditiranja i akcije s građevinarima potaknule su prodaju stanova te je volumen odobrenih stambenih kredita banaka u lipnju premašio 1,3 milijarde kuna, što je više nego u 12 prethodnih mjeseci.

Prema podacima HNB-a, bankarski je sektor u prvih šest mjeseci, prema ukupnim plasmanima, rastao po stopi od 4,31 posto. Sljedeći korak, koji će odrediti buduće trendove, uvođenje je spornog poreza na banke.

Ključne riječi

Komentara 7

GA
gary1
19:20 27.08.2010.

SRAMOTA, otiđite na Njemačku ili Austrijsku web stranicu ERSTE BANK u i usporedite tamo kamatu na stambeni kredit iste vrijednosti kao kod nas, DUPLO JE NIŽA. Ovo kod nas je LIHVARENJE pod pokroviteljstvom države

DU
Deleted user
17:52 16.08.2010.

još jedena bankarska podvala meni su digli kamatu na kredit(splitska banka) već treći puta a popušio sam i zbog švicaraca tako da im ništa ne vjerujem lažu ko i političari

MA
maxell
17:33 16.08.2010.

Dobra strategija da si povecaju zaradu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije