PROMO

Europa traži prijelaz na održivo gospodarstvo: Jesu li hrvatske tvrtke spremne?

Europa traži prijelaz na održivo gospodarstvo
12.11.2021.
u 12:02

Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta. Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. Ekstremni vremenski uvjeti sve su češća pojava.

Upravo zbog toga Europskim zelenim planom Europska komisija traži potpunu preobrazbu gospodarstva i društva prema pravednoj, zelenoj i prosperitetnoj budućnosti. Svoju ozbiljnost potvrdila je usvajanjem zakonodavnog paketa Fit for 55, koji sadrži niz prijedloga kako bi se do 2030. smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 % u usporedbi s razinama iz 1990.

Sve stroži propisi drastično će utjecati na europsko gospodarstvo. Nema područja koje će promjena zaobići, od strožih pravila kod trgovanja emisijama, povećanja energetske učinkovitosti i udjela obnovljivih izvora energije, novih prijevoznih sredstava i infrastrukture sve do prilagodbe porezne politike svake države članice EU.

Jedino je na taj način moguće postići ciljeve Pariškog sporazuma – umanjiti rizike i učinke klimatskih promjena, tj. zauzdati podizanje prosječne globalne temperature.

Koliko je hrvatsko gospodarstvo spremno na promjene
Zbog klimatskih je promjena i upravljanje rizicima u gospodarstvu dobilo sasvim novu dimenziju. Teže je planirati i realizirati poslovne aktivnosti, odvažiti se na ulaganja, ali i doći do željenih rezultata.

Konzultantska tvrtka Apsolon i Hrvatska gospodarska komora proveli su istraživanje o spremnosti hrvatskih poduzeća na zelenu tranziciju za klimatsku neutralnost, čiji je cilj bio procijeniti utjecaj zelene tranzicije na poslovanje različitih sektora, ali i spremnost poduzeća iz različitih djelatnosti na zelenu tranziciju. Riječ je o prvoj analizi ovakve vrste u Hrvatskoj koje će uključiti procjenu aktualnog stanja te preporuke i smjernice za unapređenje procesa upravljanja zelenom tranzicijom.

S ciljem detaljnijeg predstavljanja trendova u zelenoj tranziciji i rezultata istraživanja, Apsolon i Hrvatska gospodarska komora pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja  i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 16. studenog organiziraju konferenciju Poslovanje u doba zelene tranzicije.  Konferenciji će se pridružiti i predstavnici tvrtki iz različitih gospodarskih sektora, koji će na dva panela razgovarati o investicijama u zelenu tranziciju s osvrtom na rezultate istraživanja.

Više informacija o konferenciji i prijavama dostupno je OVDJE.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije