Dao ostavku

Herbert Stepic odlazi iz RBA International zbog utaje poreza?

'SPECIJAL OBZOR 19.02.2013., Zagreb - Herbert Stepic, generalni direktor Raiffeisen Bank International AG.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Boris Šćitar/VLM/PIXSELL
Autori: Gojko Drljača, Lidija Kiseljak
25.05.2013.
u 08:10

Neki misle da promjena na čelu neće utjecati na Raiffeisen bank u Hrvatskoj, drugi misle da hoće, poslovno ili kadrovski

Financijska vijest u Austriji odlazak je Herberta Stepica, predsjednika uprave Raiffeisen bank Internationala, zbog navodne utaje poreza. Bankar s četrdesetogodišnjom karijerom u banci iza sebe ostavlja drugu po veličini banku u Austriji, čije je poslovanje proširio u regiju, pa tako i našu zemlju.

Otkriveno je, naime, da je Stepic preko svojih dviju tvrtki u Hong Kongu i britanskim Djevičanskim otocima kupio tri stana u Singapuru, o čemu nije obavijestio Nadzorni odbor banke i regulatornu agenciju. Stepic tvrdi da ništa nije ilegalno jer da je novac oporezivan u Austriji, da je riječ o projektnoj organizaciji, a ne tipičnom off shore ugovoru, ali ipak, nakon što je informacija otkrivena i dospjela u javnost, Stepic je pod pritiskom ponudio ostavku. Ako se ona prihvati, uskoro bi se moglo znati i ime njegova nasljednika.

Lošije posluju

Citygroup je izvijestio kako se nada da će novi čelnik biti iz redova banke i da će se banka dokapitalizirati sa 1,5 milijardi eura. Promjena u Austriji mogla bi, kažu neki domaći financijaši, utjecati i na našu Raiffeisen banku, kroz poslovanje ili samo kadrovski, dok drugi smatraju da radikalnih promjena sigurno neće biti. Hrvatski RBA je naime godinama nizao dobre rezultate i bio na trećoj poziciji, no posljednjih godina poslovanje slabi, sada je na petoj poziciji, a nisu zadovoljni ni austrijski ulagači jer su im prinosi na našem tržištu najslabiji. Priznao je to i sam Stepic u nedavnom intervjuu našem listu, ali i poručio da ne razmišljaju o odlasku iako se to u financijskim krugovima nagađalo. – Hrvatska je među zemljama u kojima ostvarujemo najniže povrate. Ključni razlog za usmjeravanje na tržišta s najvećim povratom povećanje je kapitalnog zahtjeva. Ipak, nemamo namjeru dezinvestirati niti razmatramo napuštanje tržišta s nižim stopama povrata na kapital – rekao je prije dva mjeseca Stepic.

Projekt u Srbiji

Osim malverzacija nekretninama u Aziji, prošle se godine govorilo i o Stepicevim malverzacijama u vezi s projektom u Srbiji, ali nakon što je iz projekta izašao, obustavljena je i istraga.

>>Stepic: Niste dobri, u Hrvatskoj imamo najniže povrate

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije