ECOFIN

Kad manjkaju jasni ciljevi, ni mjere nisu učinkovite

Dalić (1)
Patrik Macek/PIXSELL
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
17.05.2011.
u 19:48

Valutnim klauzulama banke prebacuju kreditne rizike na nezaštićena kućanstva, upozoravaju ministri

Ministarsko Vijeće EU za gospodarstvo i novčarstvo (ECOFIN), kojemu je hrvatska ministrica financija Martina Dalić u utorak u Bruxellesu predstavila Vladin Pretpristupni gospodarski program (PEP) za razdoblje od 2011. do 2013. godine, nisu bili previse zadovoljni viđenim. Njezini kolege iz EU 27 smatraju da u PEP-u manjka podrobnija procjena opasnosti, posebice nakon što su svježi podaci pokazali da kratkoročno rast BDP-a može biti manji od onoga koji predviđa PEP.

- Zakašnjeli i krhak oporavak od recesije jasno je pokazao da se ustrojnim slabostima hrvatskoga gospodarstva treba hitno pozabaviti. Treba to učiniti brzom i učinkovitom provedbom ustrojnih preobrazba u područjima poput privatizacije i preustroja korporacijskoga sektora, tržišta rada, poslovnoga okoliša, društvene sigurnosti, obrazovanja i javne uprave – ističu ministri i naglašavaju da je ključan izazov za hrvatsku makroekonomsku politiku stvaranje uvjeta za održiv rast uz očuvanje makroekonomske postojanosti. Dodaju da makroekonomsku politiku uvelike ograničavaju veliki vanjski dug i neophodnost fiskalne konsolidacije pa je nužno unutarnjim ustrojnim preobrazbama ojačati unutarnju gospodarsku konkurentnost. Postupak fiskalne konsolidacije pak zahtijeva znatne preobrazbe troškova kako bi se oni više usmjerili prema održivosti i rastu, napominju ministri.

K tome, u PEP-u se ne uspostavlja posve jasna veza između ciljeva te sredstava i mjera za njihovo postizanje. Same bi ciljeve trebalo jasnije odrediti, zajedno s posebnim mjerama i konkretnim vremenskim okvirima za njihovu provedbu. Više treba naglasiti hitne mjere nužne za poboljšanje poslovnoga okoliša, posebice glede još postojećih znatnih regulatornih i upravnih zapreka. Općenito je slaba povezanost programa ustrojnih preobrazba i provedbe fiskalne strategije.

ECOFIN hvali “odgovarajuće postupanje HNB-a tijekom krize. kojim je stvorena dodatna likvidnost” te “za Hrvatsku korisnu tečajnu politiku” no upozoravaju da sada treba pozorno motriti rast inflacije te pojačati napore za jačanje konkurentnosti.

Treba također nastaviti smanjivati raširenu uporabu stranih valuta u bankovnim polozima i posudbama jer banke time kreditne rizike prebacuju na nezaštićena kućanstva, upozoravaju ministri.

Ministrica Dalić tvrdi da će se provedbom PEP-a do 2013. hrvatski fiskalni manjak prepoloviti, a da će zaposlenost porasti. Ona tvrdi da će preuzimanje jamstava brodogradilištima povećati javni dug na ne više od 48 posto BDP-a.

Ključne riječi

Komentara 2

ST
stevica
19:38 19.05.2011.

Gledaj ovu,kad je dosla pred novu godinu,obecavala je brda i doline,a ono,ubacila muza u ininu upravu i zaduzila novih 10-tak milijardi kuna ili eura tko to vise prati.

AM
amato
08:30 25.05.2011.

Dalićka je dobro obrazovana i mislim da je možda najjača karika u ovoj Vladi. No, to ne znači da ona može ne znam što učiniti. Situacija je takva da su mogućnosti male i njen prostor za činjenje je malen. Too sa brodogradnjom smatram jednim od većih promašaja ove garniture (ali ne samo ove), jer u brodogradnju je ulupano jako puno novca da bi se ju sada dalo jednom svjetskom hohštapleru (Končaru) uz nevjerojatno naivno očekivanje da će on donijeti nekome nešto dobro. Ne znam koliko je ona imala utjecaja ne akcije glede brodogradnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije