Prodaja

Kalmeta: Moj je stav da se država treba riješiti dionica T-HT-a

Ivica Mudrinić
Boris Ščitar
21.04.2010.
u 08:53

Još uvijek nije poznato na koji će način država prodati svoj vlasnički udjel, no najizglednija je opcija prodaja na Zagrebačkoj burzi.

Vrlo je izgledno da će udio od 3,5 posto, koji država nakon višekratnih smanjenja ima u T-HT-u, ići u prodaju.

– Vlada još nije raspravljala o tome, ali moj je osobni stav da to treba prodati – komentirao je ministar prometa Božidar Kalmeta nakon završetka godišnje skupštine T-HT-a, kojoj je bio nazočan u ime Vlade kao predstavnik dioničara.

Izjava resornog ministra znakovita je, osobito ako se uzme u obzir premijerkina najava prodaje državnih vlasničkih udjela manjih od 25 posto. Prodaja bi im donijela oko 800 milijuna kuna. Ivica Mudrinić, predsjednik uprave T-HT-a, nije želio posebno komentirati najavu, budući da nije poznato u kojem će se roku i na koji način provesti prodaja. No, predstavljanje rezultata iskoristio je kako bi se osvrnuo i na, kako je rekao, izostanak proaktivne politike Vlade u krizi.

Promjena imena tvrtke

– T-HT se lani nije koristio pravom na kupnju svojih dionica jer je tržište kapitala bilo previše nestabilno da bi se time osiguralo povećanje cijene dionica. Tek sada tržište se počelo oporavljati – popratio je čelnik T-HT-a obnavljanje prava na otkup vlastitih dionica. Mudrinić je ustvrdio da je tvrtka, unatoč teškoj gospodarskoj situaciji, ispunila plan kojim su predvidjeli pad prihoda manji od pada BDP-a.

– Pad BDP-a iznosio je oko 5,8 posto, a naših prihoda 3,1 posto, dosta ispod te vrijednosti. Zapravo smo nezaduženi, imamo znatne količine likvidnih sredstava i gledamo prilike za širenje, no njih nema mnogo. Nema potrebe da raspolažemo s toliko gotovine pa je logično da dioničarima vratimo dio. Ako dođe prilika za akviziciju, lako to možemo financirati baš zato što smo nezaduženi – istaknuo je, govoreći o isplati dividende od 34,5 kuna po dionici, znatno veće nego prethodnih godina. Integraciju T-Mobilea nazvao je odrazom zrelosti telekomunikacijskog tržišta u Hrvatskoj, ali i globalnog podizanja kakvoće usluga. Jučer su dioničari donijeli i odluku o službenoj promjeni naziva tvrtke koja će se odsad zvati Hrvatske telekomunikacije. Grupa koja obuhvaća obje tvrtke zaradila je lani 2,023 milijarde kuna, što je pad neto dobiti od 12,4 posto u odnosu na 2008. Broj zaposlenika smanjio se 5,8 posto, no ove godine neće biti dodatnih otpuštanja.

Više ulaganja

– U 2010. ne planiramo tehnološki višak, postignut je i sporazum sa sindikatima. Ovo je godina mira, kriza je pogodila cijelo društvo i nećemo dodatno otežavati otkazima. No, u budućnosti to nije isključeno, ako promjena tehnologija to bude zahtijevala – kaže Mudrinić.

Najavio je intenzivnija ulaganja koja su im dosad, kaže, bila onemogućena nejasnim regulatornim okvirima. Nada se odgodi registracije prepaid korisnika, osobito zbog turističke sezone.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
23:33 21.04.2010.

Ministar koji nikad ništa ne zna sada odjednom ima svoj stav.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
21:55 21.04.2010.

znate li u hdz-u išta osim JAMITI i PRODATI?

MY
mycropht
21:12 21.04.2010.

A moj stav je da Kalmetu treba zaključati negdje i baciti ključ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije