Calcit Lika

Komunikacijski šum više ne ugrožava ulaganje 10 milijuna eura

Calcit
Pixsell
02.12.2010.
u 11:17

- Tvornica u Gospiću bit će dobar primjer uspješne investicije i primjene ekoloških standarda, najavljuje Matevž Kirn, generalni direktor Calcita

Slovenska tvrtka Calcit želi uložiti 10 milijuna eura u novu tvornicu u Gospiću, ali investicija je, kao i u mnogim slučajevima u Hrvatskoj, zapela na administraciji. Calcit je za 1,5 milijuna eura kupio zemljište u industrijskoj zoni Gospića, na kojem planira sagraditi tvornicu, zaposliti 35 radnika i četiri puta povećati proizvodnju, ali već godinu dana uzaludno čekaju dozvole za početak gradnje.

Calcit je tvrtka koja već 50 godina prerađuje kalcijev karbonat u Kalniku, 20-ak kilometara udaljenom od Ljubljane, a 2007. u Ličkom Lešću osnovali su tvrtku Calcit Lika za proizvodnju kalcitnih punila koja se koriste u industriji boja, papira, plastike, ali i u drugim granama industrije. Sada u Lici proizvode 50.000 tona sirovine, a otvaranjem tvornice na lokaciji ranžirnog kolodvora u Gospiću, dva kilometra od središta grada, proizvodnju bi povećali četiri puta. Predvidjeli su da bi nova tvornica trebala početi proizvoditi početkom 2012. godine.

Generalni direktor Matevž Kirn požalio se prije da su im čelnici grada i županije početak gradnje tvornice uvjetovali izradom Detaljnog plana uređenja šireg područja koji bi morali sami platiti. Postupak ishođenja dozvola veoma je spor, a Slovenci upozoravaju da je nelogično da od njih traže DPU za šire područje. To je područje u urbanističkom planu definirano kao industrijska zona i Slovenci ističu da je dovoljan uvjet to što poštuju zakonska ograničenja u visini gradnje i emisiji prašine, buke... u skladu sa zakonima EU. Slovenci su pisali predsjedniku Ivi Josipoviću, premijerki Jadranki Kosor i ministru gospodarstva Đuri Popijaču te ih upozorili na teškoće s kojima se susreću prilikom investiranja u Hrvatsku, osobito u vrijeme recesije kada bi, smatraju Slovenci, svako ulaganje trebalo biti dragocjeno.

– U Ministarstvu gospodarstva predstavili smo idejno rješenje projekta koji je potom predstavljen i u Gradu Gospiću. Upit da predstavimo investiciju predsjedniku Republike Hrvatske poslali smo prije nepunih 60 dana. Iz njegova ureda stigla su pitanja, ali još uvijek očekujemo termin za predstavljanje. Nadamo se da će se to realizirati uskoro. Hrvatska će uskoro pristupiti EU i naša tvornica u Gospiću bit će dobar primjer uspješne investicije i primjene ekoloških standarda – kazao je Kirn.

Nedavno su u svom sjedištu u Kamniku, nedaleko od Ljubljane, Slovenci ugostili predstavnike hrvatskih medija i Grada Gospića kako bi ih uvjerili da Calcit ne ugrožava okoliš.

Matevž Kirn naglasio je da će se u gospićkoj tvornici raditi finalni proizvod njihova proizvodnog programa koji će se pakirati i izvoziti pod oznakom “Made in Croatia”.

– U početku je birokracija bila vrlo komplicirana na lokalnoj razini. Svjesni smo da svaka investicija treba imati idejni projekt, a naša je investicija vezana i na uporabu kamenoloma koji smo kupnjom naslijedili od Industrogradnje. Riječ je o velikoj investiciji i ne bismo željeli sagraditi tvornicu pa da potom ne dobijemo uporabnu dozvolu za kamenolom, što je također prihodovna strana državi – kazao je Kirn.

U neposrednoj blizini tvornice u Sloveniji uzgaja se hrana, a uz pogon protječe bistri potok.

– Naš projekt je ekološki siguran, ali zbog toga je i specifičan i upravo zato smo željeli obaviti niz konzultacija kako bismo bili sigurni da će izrada projekt ići  u pravom smjeru. Stvari su se ubrzale i komunikacijski šumovi su nestali te se nadamo brzoj i sa zakonom usklađenoj, učinkovitoj potpori birokracije – kaže Kirn.

Calcit je lani zapošljavao 131 djelatnika, a u ovoj godini 143. Prodaja u 2009. iznosila je 35,9 milijuna eura, a ove godine 43,2 milijuna eura.

U Hrvatskoj Calcit zapošljava 24 radnika, ali najavljuju da će u prvoj fazi tvornica u Lici zapošljavati 35 djelatnika i više od 15 tvrtki kooperanata, odnosno stotinjak ljudi koji će, među ostalim, pružati usluge transporta, iskopa i sl.

Od 200.000 tona, koliko kane proizvoditi u Lici, 170.000 tona ići će u izvoz. Lani su u Hrvatskoj imali prihod 2,2 milijuna eura, a profit 150.000 eura. U 2016. očekuju 10 milijuna eura prihoda i 2,4 milijuna eura profita.

Komentara 1

AT
atz
18:29 02.12.2010.

Nije u Kalniku nego u Kamniku: \"Calcit je tvrtka koja već 50 godina prerađuje kalcijev karbonat u Kalniku, 20-ak kilometara udaljenom od Ljubljane.\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije