Financiranje

Nema konkurentnosti bez regionalne integracije

'Jelusic_nnn_pos_131010'
'unknown'
14.10.2010.
u 11:00

Vedrana Jelušić-Kašić, senior banker EBRD-a, zadužena za “agribusiness” projekte u RH, Srbiji te zemljama zapadnog Balkana, govori o projektima EBRD-a u agrobiznisu, koliko je važno postići konkurentnost u regiji, skladišnicama...

S više od 400 projekata u vrijednosti većoj od 6 milijardi eura u posljednjih 20-ak godina u poljoprivredi, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uvjerljivo je najveći investitor u tom sektoru, ne samo u Hrvatskoj i u regiji nego gotovo u svim zemljama u kojima ta banka posluje, uključujući i Rusiju. Iako većina tvrtki zna dobro što je EBRD i kako posluje, određeni ih je broj još uvijek nepovjerljiv. No to najčešće proizlazi iz neznanja, a ponekad i nespremnosti za transparentno poslovanje, kaže Vedrana Jelušić-Kašić, senior banker u EBRD-u, zadužena za "agribusiness" projekte u RH, Srbiji te zemljama zapadnog Balkana. Uz Infoarenu grupu, EBRD je suorganizator regionalne konferencije o industriji hrane, pića i maloprodaje Food, Drinks&Retail 2010. 26. listopada u Zagrebu.

Regija ključna

Uvjeti kreditiranja, ponajprije kamatne stope, prilagođeni su rizičnosti zemlje i karakteristikama samog projekta, pri čemu EBRD često nadopunjuje i kreditiranje lokalnih banaka, a što je najvažnije, EBRD stvara i dodanu vrijednost na projektima koje financira. Hrvatski lideri u sektoru hrane, pića ili retaila, osim Agrokora, Atlantica i Dukata, nisu znatno proširili svoje poslovanje u regiji. Stoga je, smatra ona, i te kako važno da iskorače iz okvira jedne države i postanu važniji igrači, posebno u kontekstu očekivanog ulaska u EU.

– Hrvatsko tržište premalo je za priču o konkurentnosti, a regija ipak ima oko 24 milijuna potrošača. Osobno mislim da je za postizanje veće konkurentnosti regionalna poslovna integracija važnija od iskorištavanja pretpristupnih fondova, ne samo zbog veličine tržišta nego i multiplikativnih efekata koji se stvaraju kroz sinergije pratećih sektora – kaže V. Jelušić-Kašić, koja je dosad sudjelovala u realizaciji više od 40 pojedinačnih projekata EBRD-a u 14 zemalja srednje i istočne Europe, CIS-a i Rusije u vrijednosti većoj od milijardu eura. Financirani su, doznajemo, različitim instrumentima, od investicija u kapital tvrtki, poput redovnih dionica, konvertibilnih preferencijalnih dionica do klasičnog i subordiniranog mezzanine kreditiranja.

Važne su skladišnice

– Equity investicije prevladavale su u proizvodnim tvrtkama hrane i pića. Posljednjih godina investirali smo u kapital nekih od najvećih iz regije te postali manjinski vlasnici s udjelima od 8 do 35 posto u kompanijama poput Atlantic grupe, Agrokora, Tikveša iz Makedonije... Atlantic smo ove godine financirali kroz povećanje kapitala u iznosu od 27 milijuna eura kako bismo podržali preuzimanje Droge Kolinske, ponajprije zato što smo prepoznali jasnu strategiju unapređenja konkurentnosti kroz regionalno širenje poslovanja i komplementarnost portfelja proizvoda – napominje V. Jelušić-Kašić. EBRD je lani dokapitalizirao i srpsku Victoria grupu u iznosu od 40 milijuna eura, što je ujedno bila najveća equity investicija banke u korporativnom sektoru u Srbiji. "Papirologije", objašnjava Jelušić-Kašić, svakako ima, ali u skladu s ugovorima o financiranju s međunarodnih tržišta kapitala. Najbitnije je razumijevanje projekta, procjena njegove održivosti i provedbe, pri čemu ključnu riječ ima menadžment.

Jelušić-Kašić kaže kako je njoj najomiljeniji instrument financiranja u agrobiznisu skladišnica, u prvom redu zbog svoje jednostavnosti. Skladišnica je jamstveni dokument koji rješava jednu od najvećih poteškoća u financiranju poljoprivrede, a to je nedostatak kolaterala. Njome se, kaže, dokazuje vlasništvo i postojanje pologa u žitaricama pa bilo koji vlasnik skladišnice može osigurati financiranje. Skladišnica zahtijeva razvijanje šireg institucionalnog okvira, jer umrežava aktivnosti poput licenciranja skladišta, utvrđivanja kvalitete. To posljedično poboljšava protok žitarica i potiče razvoj robnih burzi koje pak pridonose većoj transparentnosti cijena i utrživosti robe. U Mađarskoj, Bugarskoj, Slovačkoj, Kazahstanu, Letoniji i Litvi bilo je uspješno njihovo uvođenje, a u Srbiji – gdje je EBRD podržao primjenu skladišnica okvirnim financiranjem od 70 milijuna eura – taj je proces pri kraju.

– Nadam da ćemo uskoro i u Hrvatskoj razviti financiranje skladišnica čim se, slijedom zakona koji je donesen lani, za to osigura pravni okvir – kazala je V. Jelušić-Kašić.

 

 

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:22 14.10.2010.

Kako uporno i jeftino guraju što im šefovi zapovijede. \"Integracija\" je vrlo pogrešna riječ za trgovinske slobode.

UK
Ugo Kajvez
11:20 14.10.2010.

Živjela nova juga jel? ............

MO
morales
17:02 14.10.2010.

\"Vedrana Jelušić-Kašić, senior banker EBRD-a, zadužena za “agribusiness” projekte u RH, Srbiji te zemljama zapadnog Balkana, govori o projektima EBRD-a u agrobiznisu, koliko je važno postići konkurentnost u regiji, skladišnicama... \" Koji je ovo jezik?!?!? Što se regije tiče, poznatoto je da je prostor istočno od nas iznimno razvijeno i prosperitetno područje. Stoga je kupovna moć iznimno velika, a da ne govorim da bi nam orijentiranost takvom prostoru dugoročno donijela visoko razvijeno gospodarstvo, kao i nove tehnologije, s obzirom da je poznato da se radi o državama koje jednostavno gutaju takve proizvode. Zato, dragi izvoznici, zaboravite vi prodaju složenih proizvoda razvijenim zemljama na zapadu, nego se lijepo okrenite bivšoj Jugi, to je najbolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije