zagrebačka burza

Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu tri su porasla

Zagrebačka burza ilustracija
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
13.10.2014.
u 18:46

Dobitnike predvodi fond Erste Adriatic Equity s rastom od 0,18 posto

Protekli tjedan je od 72 aktivnih otvorenih investicijskih fondova, 27 fondova poraslo, a 43 fonda su pala od toga je 31 fond zabilježio pad veći od jedan posto. To je nakon devet pozitivnih tjedana prvi tjedan da su prevladali gubitnici. Među deset fondova s najvećim tjednim rastom nalaze se tek jedan mješoviti i tri dionička a prevladavaju obveznički fondovi. Tjedne promjene svih fondova kretale su se u rasponu od +0,27 do -5,07 posto, piše portal hrportfolio.hr.

Od 32 dionička fonda u proteklom tjednu tri su porasla. Dobitnike predvodi fond Erste Adriatic Equity s rastom od 0,18 posto. Erste Adriatic Equity 64 posto portfelja drži investirano u Hrvatskoj te po 16 posto u Srbiji i Sloveniji. Ukupno je po 27 posto investirano u sektor prehrambene i duhanske industrije te u banke i financijske institucije a 18 posto u građevinu i transport. Slijede ZB aktiv s rastom od 0,13 posto i Raiffeisen Dynamic (+0,05%). Dvadeset i devet dioničkih fondova je palo, najviše, za 5,07 posto je drugi tjedan uzastopno pao fond KD Energija a slijedi NETA US Algorithm (-4,35%).

Kod mješovitih fondova u proteklom su tjednu također prevladavali negativni rezultati te je devet od ukupno deset fondova palo. Njihove tjedne promjene kretale su se u rasponu od +0,27 posto do -3,28 posto. Jedini je porastao fond HPB Global za 0,27 posto čime je postao i dobitnik tjedna među svim fondovima. Slijede Agram Trust i OTP uravnoteženi s padovima od 0,02 odnosno 0,57 posto. U grupi mješovitih fondova najveći pad bilježe KD Balanced s tjednim minusom od 3,28 posto i Allianz Portfolio s padom od 1,65 posto a slijedi HI-balanced (-1,55%).

Više pročitajte ovdje.

>>Dobitnik SN Holding, gubitnik Petrokemija

>>Zagrebačka burza postaje nova ulagačka zvijezda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije