Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imenovanje

Odlučeno: Federico Ghizzoni novi čelnik UniCredita

Ghizzoni
ARHIVA VL
01.10.2010.
u 10:22

Potvrdile su se spekulacije o nasljedniku Alessandra Profuma, koji je godinama bio najmoćniji menadžer banke. Kako je izvijestila Zagrebačka banka, članica grupacije, odluku je vodstvo donijelo jednoglasno.

Upravno vijeće bankarske grupacije UniCredit imenovao je Federica Ghizzonija (55) novim izvršnim direktorom UniCredita. Time su se potvrdile spekulacije o nasljedniku Alessandra Profuma, koji je godinama bio najmoćniji menadžer banke. Kako je izvijestila Zagrebačka banka, članica grupacije, jednoglasnu odluku vodstvo je donijelo jučer u Varšavi.

- Bankarska grupa je jako snažna. Nastavit ćemo raditi na način na koji smo radili do sada - prva je izjava Ghizzonija kao delegiranog upravitelja.

Ghizzoni je, dakako, kazao kako je počašćen imenovanjem te kako računa na suradnju cijele ekipe menadžera počevši od Sergija Ermottija, Paola Fiorentina i Roberta Nicastre, koji su i do sada bili zamijenici Profumu.

- Nadam se da će htjeti ostati - rekao je Ghizzoni.

Predsjednik Unicredita Dieter Rampl izjavio je kako će zadaća Ghizzonija biti "jačanje položaja Unicredita kao banke leadera u Europi, nastavljajući posao koji je do sada radio njegov prethodnik Alessandro Profumo". Imenovanje Ghizzonija za čelništvo banke znači i jačanje na tržištima istočne i srednje Europe, regije s velikim potencijalom rasta. Naime, Ghizzoni je velik poznavatelj stanja u srednjoj i istočnioj Europi te je, prema mišljenju članova upravnog vijeća, najbolja osoba za vođenje UniCredita u ovoj složenoj ekonomskoj i financijskoj situaciji.

Guverner središnje libijske banke, koja ima gotovo 5% dionica Unicredita, Farhat Omar Bengdara, izjavio je kako je zadovoljan izborom novog delegiranog upravitelja te kako Centralna banka Libije neće kupovati nove dionice, nego će ostati na sadašnjoj razini. Libijski fondovi imaju još 2,5% dionica Unicredita, tako da pukovnik Gadafi praktički drži 7,5% kapitala te banke.  

Ghizzoni je u grupi već 30 godna, od 1980. Diplomirani je pravnik. Karijeru je započeo kao menadžer za odnose s klijentima u UniCreditovoj poslovnici u Piacenzi, a  potom je bio direktor poslovnica u Trstu i Seriateu. Nakon toga postaje zamjenik glavnog menadžera u UniCreditovu londonskom uredu. Radio je kao glavni menadžer u uredu u Singapuru, vodio korporativno i međunarodno bankarstvo u Bank Pekao, poljskoj podružnici UniCredit grupe, te bio član uprave Koç Financial Services, zajedničke tvrtke koju su u Turskoj osnovali Koç Holding i UniCredit grupa. U srpnju 2007. preuzeo je dužnost voditelja UniCreditove Divizije za Poljsku i člana upravnog odbora  za srednju i istočnu Europu u UniCredit Bank Austrijia, s titulom starijeg izvršnog potpredsjednika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije